U SUBOTU: Svečani koncert povodom 130. godišnjice otvorenja zgrade riječkoga HNK

Svečani koncert u povodu 130. obljetnice otvorenja zgrade riječkoga HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 3. listopada bit će središnji događaj Festivala 130, kojim se obilježava ovaj važan jubilej, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare a prenosi Hina.

Poseban gost koncerta je operni pjevač svjetskog ugleda, koji je nastupao na najvećim opernim scenama, Carlo Colombara a posebna gošća prvakinja Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani Vlatka Oršanić.

Ostali pjevači su Kristina Kolar, Vedrana Šimić, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Marko Fortunato, Robert Kolar i Giorgio Surian. Svirat će orkestar riječke Opere u suradnji s glazbenicima Panonske filharmonije iz Pečuha te će orkestar na ovom koncertu imati više od stotinu članova, najavio je ravnatelj Opere HNK Ivana pl. zajca i zamjenik intendanta Marin Blažević. Dirigirat će Ville Matvejeff iz Finske.

press kazalište

Na programu koncerta su arije i odlomci iz opera koje nisu nikad izvođene u riječkom kazalištu, djela Richarda Straussa, Albana Berga, Karola Szymanowskog, Bele Bartoka, Leoša Janačeka i Richarda Wagnera.

U drugom dijelu koncerta će se izvesti “Posvećenje proljeća” Igora Stravinskog.

Carlo Colombara kazao je da ovim koncertom počinje njegova suradnja s riječkim HNK koja će obuhvatiti još nekoliko nastupa te snimanja za diskografska izdanja. Izrazio je zadovoljstvo da su za izvedbu odabrani dijelovi opera neizvođeni na ovdašnjoj sceni.

Marin Blažević ovom je prigodom najavio projekt u kojem će se u sljedeće dvije godine snimati izvedbe četiriju opera u riječkome HNK te će ih, kao diskografska izdanja, objaviti njemačka kuća CPO. To su opere “Il ritorno del marinaio” Franza von Suppea, “Faust” Charlesa Gounoda”, “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca i “Mefistofele” Arriga Boita. U “Faustu” i “Mefistofelu” će nastupiti Carlo Colombara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views