'GRAĐANI I GRAĐANKE RIJEKE'

U subotu u Rijeci Hod za slobodu, organizatorice poručuju: Nećemo pokleknuti!

Foto: Riportal

Neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke, koja od 2018. organizira Hod za slobodu i druge prosvjedne skupove podrške za zaštitu sloboda, prava na autonomiju te za osnaživanje žena, u subotu 17. lipnja poziva na okupljanje ispred Radio Rijeke u 10:30 i hod do Jadranskog trga gdje će se održati program Hoda za slobodu 2023.

Ovogodišnji je podnaslov Hoda za slobodu Nećemo pokleknuti, s aluzijom na pokret Muževni budite u sklopu kojeg se na glavnom zagrebačkom trgu, a pomalo i u drugim hrvatskim gradovima, skupljaju muškarci koji mole za žensku čednost, ograničavanje ženskih prava i za to da muškarci postanu “glavni duhovni autoritet u obitelji”.

Ova praksa, smatraju organizatorice Hoda za slobodu, nastavak je normalizacije ultrakonzervativnog diskursa koji je u Hrvatsku uvezen, a javni je format zaprimio Hodom za život, koji se u subotu 17. lipnja također održava u Rijeci.

Organizatorice poručuju: jasno je da molitelji ideološki instrumentaliziraju vjeru, jednako kao što njihovi suborci protiv prava žena da donose odluke o vlastitom tijelu kroz Hod za život instrumentaliziraju ljubav (“Samo daj mi ljubav” njihova je glavna ovogodišnja poruka). Ni takva vjera, koja isključuje i stoljećima unatrag odbacuje polovicu stanovništva, ni takva ljubav koja je dobra samo ako joj žena služi kao inkubator, neće nam pomoći da se snažnije nosimo sa silinom izazova suvremenog svijeta.

U posljednih pet godina, otkad kao inicijativa Građanke i građani Rijeke pozivaju na mirne prosvjedne skupove, drugi pol sve polariziranijeg društva sasjekao bi prava na rodnu jednakost, autonomiju i slobodu izbora, a da borba za stjecanje navedenih prava – nažalost – nije ni blizu svome kraju.

Stoga pozivaju sugrađanke i sugrađane da se u što većem broju odazovu Hodu za slobodu, u subotu 17. lipnja ispred Radio Rijeke, u 10:30 sati, i poruče: Ovaj grad neće pokleknuti!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari