DONOSIMO PROGRAM

U subotu vas očekuje cjelodnevni festival Pozdrav s Kantride! Istražite omiljeni dio grada kroz bogat i raznovrstan program

Pozdrav s Kantride!: veliki kvartovski festival

Ovu subotu, 20. svibnja, provedite na nesvakidašnjem izletu u vlastitom gradu, istražujući Kantridu kroz bogat i raznovrstan program

Kvartovska kraljica na kraju grada

Stadion, brodogradilište, lučice, plaže, šume, vile, stambenjaci. Od jutra do mraka slavit će se i upoznavati Kantrida. Znate li kako se gradi brod? Da je legendarni stadion davno bio kamenolom? Gdje je nekada bila tržnica? Koliko je čisto njeno more? Urbani separe, Građanska inicijativa Kantrida i brojni partneri pozivaju na cjelodnevni festival posvećen ovom posebnom riječkom kvartu.

Bogat cjelodnevni program

Program festivala Pozdrav s Kantride!, zakazan za subotu 20. svibnja,  rasprostranjen je javnim prostorom cijelog susjedstva. Kroz cijeli dan koncerata, kuhanja, radionica za velike i male, filmskih projekcija i vođenih šetnji, sportskih aktivnosti, ćakula, akcija uređenja javnog prostora i brojna iznenađenja, Kantrida će oživjeti punim plućima.

Program započinje u 9 sati te završava u kasnijim noćnim satima. Sve su aktivnosti besplatne. Prijave nisu potrebne, no svoj dolazak na pojedinu aktivnost možete najaviti e-mailom na udruga@urbanisepare.org.

Jutarnji blok aktivnosti

Dan na Kantridi započinje u 9 ujutro, čišćenjem i uređenjem jedine riječke pješćane plaže kod Lučice 3.maj. Na istom mjestu u 9 sati okupit će se voljni trkači, koji će s udrugom Torpedo Runners održati trening od Kantride do Mlake i nazad. Trkačima je organizirana zdrava okrijepa. Paralelno, vrata legendardnog Sportsko-rekreacijskog centra 3.maj bit će otvorena za sve posjetitelje od 10 do 12 sati.

Od 10 sati program se nastavlja na dvije lokacije. U dvorištu Istarske 50 posjetitelji su pozvani na kavu i palačinke sa susjedima te razgovor s Vijećem MO Kantrida u organizaciji Građanske inicijative Kantrida. Na istom mjestu postavit će se izložba grupe kvartovskih umjetnica, a glazbu uživo puštat će Radio Roža, riječki radio zajednice. 

Treća jutarnja lokacija vodi nas u Park lovora, gdje će se u organizaciji Planinarskog društva Kamenjak odviti niz zelenih aktivnosti za sve generacije. Od 10 sati odvijat će se akcija čišćenja i uređenja parka, starinske igre za djecu te spontani piknik u šumi. U isto vrijeme zakazana je i radionica jestivog bilja. Vođeni obilazak Parka lovora, otvoreni trening sporta Chi Kung te dječji sportski turnir planirani su u 11 sati na istoj lokaciji. Jutarnji blok aktivnosti završava u 13 sati.

Poslijepodne i večer na Kantridi

Poslijepodnevni program odvija se na tri lokacije, a započinje u 16 sati. Obalni potez uz lučicu 3. maj oživjet će nizom aktivnosti. Od 16 do 19 sati zakazani su radionica ‘Kako se gradi brod’ na kojoj će posjetitelji svih uzrasta modelirati te porinuti veliku brodicu, izložba ‘3. maj – Studija zaborava’ riječanki Jadranke Lacković i Kristine Pandže. Posjetitelji su pozvani ponijeti uspomene koje ih vežu za riječko brodogradilište. Sve će pratiti glazba uživo Radio Rože te kontinuirana projekcija filma ‘Kako se gradi brod’ Petra Trinajstića iz 1983. godine.

U 16 sati u dvorištu Istarske 50 odvijat će se interaktivna radionica ‘Kvart pripada djeci’ u organizaciji Programa osnaživanja mladih, a publici će se predstaviti i međunarodni studenti u organizaciji Europske mreže studenata Rijeka. Kod beach bara Morski prasac u 16 sati započet će vođena šetnja Kantridom uz podršku Društva arhitekata Rijeka, a u 16:30 održat će se otvorenje male dječje knjižnice te predstavljanja dva nova murala.

Od 17 sati program se nastavlja kod lučice 3. maj, gdje će se odviti čitanje dječjih priča, a posjetitelji su pozvani i na marendu – zajedničko kuhanje mediteranske pite. U 19 sati zakazana je velika Ćakula o Kantridi na kojoj će susjedi ozbiljno razgovarati o svome kvartu. Dan će se okončati unplugged koncertom riječke grupe GRAD s početkom u 20 sati, dok nas u 21 sat čeka kino na otvorenom – dokumentarni film ‘Želja’ riječke autorice Petre Mrše, koji prati grupu prijatelja na nesvakidašnjoj avanturi pedalinom od Splita do otoka Jabuka.

Satnica festivala Pozdrav s Kantride!

Lučica 3. maj

shorturl.at/uvyRU

09-11h I Akcija: Čišćenje i uređenje plaže

09-11h I Sport: Trkači trening Kantrida-Mlaka-Kantrida

10-12h I Sport: Dan otvorenih vrata SRC 3. Maj

16-19h I Radionica: Kako se gradi brod

16-19h I Izložba: 3. maj – Studija zaborava

16-19h I Glazba: Radio Roža live

16-19h I Hop-in kino: Kako se gradi brod (Petar Trinajstić, 15’)

17-18h I Klinci: Čitanje dječjih priča

17-19h I Kuhanje: Mediteranska pita

19-20h I Ćakula: Veliki razgovor o Kantridi

20-21h I Koncert: Grupa GRAD unplugged

21-22h I Kino na otvorenom: Želja (Petra Mrša, 40’)

Istarska 50

shorturl.at/jpqVX

10-13h I Hrana: kava i palačinke sa susjedima

10-13h I Ćakula: Aktivni susjedi i MO Kantrida

10-13h I Izložba: Kvartovske umjetnice

10-13h I Glazba: Radio Roža live

16-18h I Radionica: Kvart pripada djeci

Park lovora

shorturl.at/fstS9

10-13h I Akcija: Čišćenje i uređenje parka

10-13h I Hrana: Spontani piknik

10-13h I Klinci: Starinske igre za djecu

10-11h I Radionica: Jestivi park

11-12h I Šetnja: upoznaj Park lovora

11-12h I Sport: Chi Kung trening

11-12h I Klinci: Dječji turnir u košarci, odbojci i stolnom tenisu

Morski prasac

shorturl.at/rBP57

16-17h I Šetnja: Vođena tura Kantridom

16:30h I Klinci: Otvorenje male dječje knjižnice i novih murala

Ovo je prvi u nizu velikih kvartovskih festivala. Kroz ljeto nas očekuju:

17.6. I Pozdrav sa Zameta!

8.7. I Pozdrav s Mlake!

26.8. I Pozdrav s Pećina!

U slučaju jake kiše program će se odgoditi.

Pozdrav iz Rijeke! financijski podržavaju Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari