ZA 30-TAK UČENIKA DOMA

U Učeničkom domu Podmurvice policija održala edukaciju o trgovanju ljudima

Europski dan borbe protiv trgovine ljudima utemeljila je Europska komisija, a obilježava se svakog 18. listopada u svim zemljama Europske unije

Jučer je u Učeničkom domu Podmurvice održano edukativno predavanje u povodu obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Na predavanju je sudjelovalo 30-ak učenika Doma, a organizirali su ga policijski službenici za prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske, u suradnji s Društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije i djelatnicima Učeničkog doma.

Tijekom predavanja koje je uz policijsku službenicu za poslove prevencije Nives Kajfeš Grčko, vodila i ravnateljica CK PGŽ-a Vesna Vidović Čavar te stručna suradnica Branka Maračić učenici su imali priliku saznati važne informacije o problematici trgovanja ljudima zbog koje se od 2006. godine i obilježava Europski dan borbe protiv trgovine ljudima svakog 18. listopada, a što ga je utemeljila Europska komisija.

Iako je Republika Hrvatska bila tranzitna zemlja za trgovanje ljudima, ona je postala u nekim slučajevima i zemlja porijekla i odredišta. Stoga je važno preventivno djelovanje kroz senzibiliziranje građana, osobito mladih na ovu problematiku.

Važno je da steknu znanja kako izbjeći postati nečija žrtva trgovine ljudima i da prepoznaju u svojoj okolini moguće žrtve kako bi im se što prije pružila pomoć. Učenici su tako uz navedeno mogli saznati da trgovci ljudima ponekad mogu biti i žrtvi poznate osobe, odnosno, neki njihovi poznanici koji ostavljaju dojam iskrenih osoba od povjerenja, međutim, nakon dolaska na odredište njihovo ponašanje prema žrtvi se potpuno mijenja.

U predavanju je naglašeno da treba razlikovati aktualno krijumčarenje migranata od trgovanja ljudima jer krijumčar ima vezu s migrantom samo dok ga ne odveze na odredište i od toga ostvaruje zaradu. Trgovci ljudima i nakon prelaska državne granice ostvaruju odnos sa žrtvom na način da je ekonomski iskorištavaju.

K tome je važna razlika da se trgovanje ljudima može odvijati i unutar jedne države, dok je krijumčarenje ljudima uvijek međunarodno.

Kazneno djelo trgovanje ljudima, engleski termin trafficing, sadrži vrbovanje, prisilu, prijetnju, otmicu, prijevaru, zlouporabu položaja,  ilegalno prebacivanje preko državne granice, krivotvorenje dokumenata, a poglavito nasilje.

Uglavnom se trguje zbog organiziranja prostitucije u cilju seksualnog i ekonomskog iskorištavanja, organiziranja prosjačenja, zatim preprodaje droge, trgovine ljudskih organa, prisilnog rada, nezakonitog posvajanja djece, prisilnog braka, pornografije i druge kažnjive radnje kojima se krše temeljna ljudska prava.

Trgovcima ljudima donosi godišnje više od 32 milijarde eura zarade, a najviše se iskorištavaju žene i djecu (seksualna eksploatacija, prisiljavanje na konzumiranje opojne droge, prisilni rad, kućno ropstvo, trgovina organima, prisiljavanje na prosjačenje i drugo).

Najčešća mjesta eksploatacije su ulice, noćni klubovi, diskoteke, restorani, privatni posjedi, stanovi, domaćinstva i sl.

Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova uz obilježavanje provodi i preventivnu akciju pod nazivom „Zajedno“, u cilju podizanja razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno poticanja društva na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima.

Jedan od ciljeva Akcije jest da svaki pojedinac doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, ali i prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta. Na ovaj se način želi utjecati na povećanje broja otkrivenih žrtava trgovanja ljudima koje se eksploatiraju u našoj zemlji, ali i onih žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku. Educiranjem i informiranjem ugroženih skupina želi se smanjiti broj osoba koje mogu postati žrtvama trgovanja ljudima.

U Hrvatskoj postoji i besplatna SOS telefonska linija  0800 77 99, putem koje je moguće zatražiti pomoć ili prijaviti slučajeve za koje se sumnja da se radi o trgovanju ljudima. Osim takve pomoći, u Hrvatskoj postoje i skloništa za žrtve trgovine ljudima i nevladine organizacije koje žrtvama pružaju pravnu, savjetodavnu i psihološko-socijalnu pomoć.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari