RIJEČANI SKEPTIČNI

VideoOd 1. studenog Riječani će vodu plaćati 30 posto više, ali samo na dva mjeseca. Evo što kažu u VIK-u, a što građani!

Politička retorika ili tek privremeni udar na džep građana? Riječani se nadaju da im voda neće biti trajno gorka

Skuplja voda na dva mjeseca. Znači li to da je čaša napola puna ili napola prazna? Iz Grada tvrde – puna. Jer cijena će se s novom godinom vratiti na staro.

No stanovnici su skeptični, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

“Nemam razumijevanja, nemam ni povjerenja u tu odluku i to privremeno ne zvuči mi uvjerljivo”, kaže Lahorka Jurčić iz Rijeke.

“Rekli su samo dva mjeseca, znači to je puno bolje nego cijela godina ili do daljnjeg, ako će bit samo dva mjeseca super, ako ne onda ćemo vidjet”, kaže Valter Koren iz Rijeke.

Tijekom studenog i prosinca tročlanoj obitelji, koja mjesečno troši deset kubika vode, umjesto dosadašnjih 155, račun će iznositi 216 kuna. Iz riječkog Vodovoda kažu da im je struja u rujnu i listopadu bila četiri i pol puta skuplja. To je zaustavljeno Vladinim mjerama, ali cijenu vode dižu da si pokrpaju minus.

“Sada kad je sve to skupa prošlo, kad imamo sve te čiste pokazatelje, onda smo točno izračunali umanjeno za naše uštede koje smo ostvarili da se radi o sedam milijuna. Dakle po članu domaćinstva malo manje od 20 kuna”, kaže Andrej Marochini, direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija.

Napominje da su neki gradovi trajno podigli cijene još prije mjera Vlade, ali građani se pitaju jesu li se u Rijeci mogla izbjeći i ta sljedeća dva, skuplja mjeseca – recimo, podizanjem kredita.

“Vodovod i kanalizacija, ne može za svoje redovno poslovanje dobiti takav kredit, ali i da ga može dobiti, a ne može, taj kredit opet bi dobili građani, jer je Grad osnivač, odnosno, većinski vlasnik Vodovoda i kanalizacija”, kaže Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

“Po mojem mišljenju ako je samo na dva mjeseca, još ćemo nekako i preživjeti, ali ako je ovo samo proba da oni ljude naviknu kako će reagirati i onda kasnije poskupjeti zauvijek, onda mislim da to nije u redu”, kaže Kunigunda Brnabić iz Rijeke.

Politička retorika ili tek privremeni udar na džep građana? Riječani se nadaju da im voda neće biti trajno gorka, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views