U utorak na Korzu mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i razne aktivnosti za umirovljenike

Ilustracija

U utorak, 1. listopada od 10 do 13 sati obilježiti će se Međunarodni dana starijih osoba i Svjetski dana srca

Povodom spomenutog, na Korzu će se održati niz zabavnih, sportskih i kreativnih aktivnosti, a posjetitelji će moći dobiti i savjete o zdravlju.

Cilj manifestacije je skrenuti pažnju na važnost uključivanja osoba starije životne dobi u sva društvena zbivanja, istaknuti njihovu kreativnost i ostale vještine, kao i istaknuti važnost prevencije te brige o zdravlju, a sve u skladu s geslom ovogodišnjeg obilježavanja: „Putovanje u dobnu jednakost“.

„Želja nam je, s jedne strane, prezentirati kreativnosti i sposobnosti starijih osoba kao korisnih članova društva, ali i potaknuti sve one starije osobe koje su ‘nevidljive’ da se informiraju o brojnim aktivnostima kojima mogu doprinijeti svome zdravlju“, kazao je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Tako su za starije osobe na potezu od Bazarigovog prolaza prema zgradi Radio Rijeke pripremljene zabavne aktivnosti (kartanje, šah, nabacivanje kolutova), a zajedno sa svim zainteresiranim građanima moći će okušati i u vođenim treninzima rekreacije, tai chija, samoobrane i joge. U zdravstvenom kutku moći će se izmjeriti visina krvnog tlaka i šećera u krvi te dobiti zdravstveni savjeti kardiologa, a sve starije osobe imaju priliku iz prve ruke saznati više o svojim pravima iz socijalne skrbi. Bogatstvo aktivnosti na Korzu upotpunit će prikaz kreativnih radova udruga i klubova umirovljenika i starijih osoba te nastup zbora umirovljenika.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković i Vedrana Fržop iz Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije ukazale su na veliki udio stanovništva starijih od 65 godina u ukupnom broju stanovništva. Naime, prema popisu stanovništva iz 2011. godine udio starijeg stanovništva u Primorsko-goranskoj županiji iznosio je 19%, dok je na razini Grada Rijeke stanovništvo još starije i udio starijih od 65 godina iznosi 19,7%. Stoga i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija niz godina provode brojne programe namijenjene upravo starijoj populaciji.

Prema riječima Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ujedno voditeljice Tematske grupe za Zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“, tred starenja stanovništva je jedan od najvećih socijalnih, zdravstvenih i ekonomskih izazova 21. stoljeća.
„Treba ipak shvatiti kako je starenje prirodan proces i kako ne treba biti problem, ako se brinemo o svome zdravlju i stvaramo zdrave životne navike“, kazala je Glibotić Kresina.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba istog dana na Korzu obilježit će se i Svjetski dan srca. Kako je kazala Iva Sorta-Bilajac Turina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ova dva datuma tematski su povezana, budući da bolesti srca i krvožilnog sustava najviše pogađaju upravo starije osobe. Svjetski dan srca ove se godine odvija pod geslom “Budi heroj srca – Obećaj”, kojim se svi pozivaju da obećaju sebi i svojim najbližima da će živjeti zdravijim načinom života.

„Naime, promjenama životnih navika i kontroliranjem čimbenika rizika kao što su pušenje, nepravilna prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost prekomjerna konzumacija alkohola može se izbjeći čak 80% prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara“, kazala je Sorta-Bilajac Turina.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba odvija se u sklopu rada Tematske grupe za Zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“, Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Domom zdravlja PGŽ, Gradskim društvom crvenog križa Rijeka, Maticom umirovljenika Rijeke, Domom za starije osobe „Kantrida“, Riječkim sportskim savezom, Filozofskim fakultetom u Rijeci, Hrvatskom liječničkom komorom, Udrugom „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka, Udrugom žena operiranih dojki Nada-Rijeka te Udrugom socijalnih radnika Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari