IZRADILI JU UČENICI

U Viškovu u Kući halubajskega zvončara postavljena najveća puzzla u Hrvatskoj

Danas je u Viškovu postavljena najveća slagalica (puzzla) u Hrvatskoj koju su izradili djeca OŠ sv. Matej s motivom Halubajskega zvončara

Novoosnovana Javna ustanova u kulturi ”Kuća halubajskega zvončara” iako tek treba uskoro otvoriti svoja vrata za prve posjetitelje, započela je s programskim djelovanjem i to upravo danas za vrijeme ovogodišnjeg Pusta sa akcijom ”Puzzlodrom: Halubajski zvončar”.

Točno u podne, na pomoćnom terenu NK Halubjana, u neposrednoj blizini „Kuće halubajskega zvončara“ održala se akcija slaganja velike slagalice (puzzle) s motivom Halubajskega zvončara.

Mići zvončari

Na samom početku kao uvod u akciju slaganja puzzle program su započeli Mići zvončari. Oni su svojom zvonjavom otjerali zimu i učinili akciju slaganja puzzle još upečatljivijom te predstavili stoljetnu zvončarsku tradiciju koja je od iznimne važnosti i vrijednosti za ovaj kraj, a inspirirala je i ovu aktivnost namijenjenu najmlađima.

rezultat kreativne likovne radionice ”Puzzlodrom: Halubajski zvončar”

Puzzla je rezultat kreativne likovne radionice ”Puzzlodrom: Halubajski zvončar” koja je tijekom tjedna održana u suradnji s Osnovnom školom Sv. Matej Viškovo

Cijela akcija održana u suradnji s Udrugom Halubajski zvončari, Nogometnim klubom Halubjan i Općinom Viškovo, a pod vodstvom umjetnika i mentora Aleksandra Saše Škorića, koji je svoje radionice i druge umjetničke programe provodio u široj regiji (Hrvatska, Slovenija, BiH). Njegove brojne suradnje s umjetnicima te kreativne likovne radionice provedene s djecom u Japanu, Kanadi, Belgiji i Njemačkoj posebno su zapažene.

U višednevnoj radionici koja je zaključena danas akcijom slaganja najveće puzzle s motivom Halubajskega zvončara sudjelovalo je 169 djece, učenica i učenika od 1. do 4. razreda OŠ Sv. Matej Viškovo. Kroz petodnevnu likovnu radionicu, učenici i učenice su zajedno s nastavnim osobljem škole, izradili 169 dijelova slagalice – monumentalne puzzle s motivom Halubajskega zvončara, pri čemu je svako dijete (polaznica ili polaznik radionice) samostalno izradilo jedan dio slagalice, odnosno jednu puzzlu.

Sva djeca koja su sudjelovala u radionici i kreirala dijelove puzzle sudjelovala su danas u zajedničkom slaganju i sklapanju slike dimenzija 10 x 15 m, što ju čini najvećom slagalicom s motivom Halubajskega zvončara ikad složenom u Hrvatskoj. Ovom aktivnošću promiču se pozitivne vrijednosti u društvu od malih nogu te kroz kreativni proces djeci približavaju koncepti zajedništva i integracije (svako dijete = 1 slika, svaka slika je različita, ali kada su zajedno i složene, one čine jednu cjelovitu i smislenu, ujedinjenu sliku).

Javna ustanova u kulturi ”Kuća halubajskega zvončara”

Javna ustanova u kulturi ”Kuća halubajskega zvončara” prva je ustanova na području Hrvatske koja zvončarsku tradiciju kao nematerijalno kulturno dobro obrađuje sustavno i temeljito, kroz izložbeni postav, koristeći interaktivne elemente te suvremeni pristup u prezentaciji eksponata i tema obuhvaćenih postavom.

Osim toga, Ustanova će prezentirati i širu tradiciju, odnosno sva 4 nematerijalna kulturna dobra s područja Općine Viškovo, koja kulturološki zauzimaju još i širi prostor pa iz tog razloga postaju važni na području Kvarnera, ali i cijele Hrvatske pa i na europskom kulturnom prostoru.

smart

”Kuća halubajskega zvončara” imat će višestruku namjenu: izložbeno/prezentacijski dio sa suvremenim i interaktivnim stalnim izložbenim postavom koji na 1300 četvornih metara sveobuhvatno predstavlja Halubajske zvončare, prostor za edukacijske radionice, izvedbene programe, prostor Udruge Halubajski zvončari te suvenirnicu. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

U sklopu objekta Kuće halubajskega zvončara otvorit će se i ugostiteljski objekt koji će nuditi autohtonu domaću hranu. Uz Kuću halubajskega zvončara uređeno je dječje igralište s najsuvremenijom urbanom opremom i igralima. U tijeku su pak radovi na izgradnji impresivnog Parka skulptura na 3300 četvornih metara u kojem će biti postavljene skulpture mitskih bića inspirirane lokalnim mitovima i legendama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari