BOGAT PROGRAM

Galerija | U Rijeci se obilježava Dan crvenih haljina

U Rijeci se u petak, 2. veljače, odvija bogat program tradicionalnog obilježavanja međunarodnog Dana crvenih haljina u cilju podizanja svijesti o cerebrovaskularnim bolestima kod žena.

Tim povodom na Korzu je bio postavljen infopunkt na kojem su građani mogli dobiti edukativne materijale i doznati informacije o moždanom i srčanom udaru kod žena, kao i provjeriti visinu tlaka i šećera u krvi. Dan crvenih haljina u Rijeci šesti put zaredom organizira Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, a ove im se godine pridružila i Udruge Srce za nju.

„Žene često ne prepoznaju simptome moždanog, ne poznaju svoje rizične faktore niti ih kontroliraju. Kada primijete simptome moždanog udara, ne jave se na vrijeme i zato imaju lošije ishode i puno veću smrtnost nego što je to slučaj kod muškaraca. Također, u razdoblju života od 20 do 40 godine žene imaju veću učestalost moždanih udara neko muškarci“, kazala je predstojnica Klinike prof. dr. Vladimira Vuletić, istaknuvši kako je pet godina organizacije Dana crvenih haljina već polučilo pozitivne rezultate.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković naglasila je kako je uloga Grada Rijeke podržavanje javno-zdravstvenih akcija.
„Kroz Upravni odjel poseban naglasak stavljamo na promociju zdravih stilova života. Naime, za prevenciju moždanog udara, kao i za druge cerebrovaskularne te ostale bolesti, vrlo su bitne zdrave životne navike, a to su zdrava prehrana, kretanje, nepušenje i osiguravanje dovoljno sna“, kazala je pročelnica Mušković.

Važnost Dana crvenih haljina istaknula je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Vesna Čavar.
“Naši stručnjaci i zdravstveni kadar izvanredno reagira kada u bolnicu dođe pacijentica u bolnici koja je doživjela moždani udar. Primorsko-goranska županija prvenstveno podržava preventivne programe, a kroz današnju akciju želi poslati poruku ženama da brinu o svom zdravlju”, rekla je pročelnica Čavar.

U Gradskoj vijećnici organizirana su edukativna predavanja za građane. Važnost Dana crvenih haljina i korist javnozdravstvenih akcija predstavila je prof. dr. Vuletić, o prevenciji, prepoznavanju i liječenju moždanog udara kod žena govorio je doc. dr. David Bonifačić, a doc. sc. Slavica Kovačić je održala predavanje o mehaničkoj trombektomiji.

U večernjim satima, uz prethodni poziv zbog ograničenog broja mjesta, od 19.30 u foyeru HNK Ivana pl. Zajca održava se edukativna glazbeno-scenska večer s naglaskom na osobne priče pacijentica koje će i ove godine nositi kreatorske crvene haljine. U glazbenom dijelu programa nastupit će mladi glazbenici, Eni Jurišić, Ana Cerovac, Vjeko Ključarić i Daniel Jurišević.

Rijeka se i ove godine pridružuje obilježavanju Dana crvenih haljina osvjetljavanjem riječkih znamenitosti crvenom bojom. Na inicijativu Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka i HNK lvana pl. Zajca će crvenim svjetlom osvijetliti fontane na Jadranskom trgu, dizalice na riječkom lukobranu i stupove na pročelju zgrade riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina odnosno, „Go Red for Women“, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30 %.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari