U DOMU HRVATSKIH BRANITELJA

U Viškovu održana radionica o važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici

U viškovskom Domu hrvatskih branitelja je održana druga radionica na temu važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici koju je organizirala Udruga umirovljenika Viškovo

S ciljem pružanja podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanja svijesti javnosti na području Viškova o važnosti razvoja izvaninstitucijske skrbi starijih osoba na radionici su predstavljeni primjeri dobre prakse uspostave socijalnih usluga u zajednici, kao što je primjerice dobro prihvaćena usluga pomoć u kući.

Bilo je riječi i o drugim izvaninstitucijskim uslugama namijenjenim osobama treće dobi koje se organiziraju i provode s ciljem lakšeg obavljanja redovitih dnevnih aktivnosti, održavanja kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja te socijalnog uključivanja i održavanja socijalnih kontakata ciljane skupine.

„Ruke pomažu“

Kao primjeri dobre prakse predstavljeni su neki od projekata koji u svojoj srži imaju brigu za starije osobe te obogaćivanje njihove svakodnevnice. Tako su predstavljene i dvije faze projekta „Ruke pomažu“ koje je Općina Viškovo provodila u partnerstvu s Općinom Klana, a njihove rezultate iznijela je Jasmina Fabac iz Općine Viškovo.

Kao dio projekta „Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga” kroz koji se, među ostalim, pružaju usluge gerontodomaćica, Katarina Polonijo Madžar podijelila je s prisutnima iskustvo u uspostavi i pružanju usluge pomoć u kući što se provodi u okviru projekta čiji je nositelj Udruga umirovljenika Viškovo, a partner Općina Viškovo. Projekt je vrijedan nešto manje od 2 milijuna kuna odnosno 26 i pol tisuća eura, u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a traje do 1. srpnja ove godine.

Martina Voštić iz Grada Kastva predstavila je projekt „SeniORNI“ koji Grad provodi u partnerstvu s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Kastav i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.

Usluga „Halo pomoć“.

Ispred Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji o projektu „Aktivni umirovljenici, dugovječni stanovnici“ govorila je Ana Jantolek, a u zanimljivom izlaganju Sanje Vranić Jurčević o izvaninstitucijskoj skrbi Doma Kantrida posebno je istaknuta usluga „Halo pomoć“.To je suvremeni oblik skrbi za starije i nemoćne osobe u njihovom domu gdje korisnici imaju trajnu 24-satnu pomoć i osjećaj sigurnosti „na dohvat ruke“ jer pritiskom na gumb povezan s telefonskom linijom stupaju u kontakt s centralom pri Domu Kantrida.

Na radionici je još jednom istaknuta važnost brige za starije osobe te nužnost uspostave izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici jer se na taj način obogaćuje i olakšava svakodnevnica umirovljenika i starijih osoba, olakšava im se pristup uslugama koje su im potrebne, a važne su za psihofizičko zdravlje pojedinca, što uključuje važan svakodnevni socijalni kontakt kako s vršnjacima tako i s ostalima te se posljedično odgađa institucionalizacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari