VRIJEDNOST 227 MILIJUNA KUNA!

U Viškovu uskoro počinju radovi najveće investicije u vodno-komunalnu infrastrukturu u povijesti Općine!

Ilustracija

Projekt Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ koji je ukupno vrijedan više od 1,7 milijardi kuna približava se realizaciji.

Natječaj za odabir izvođača je pri kraju, žalbe za sada nisu izjavljene pa se do kraja lipnja očekuje potpis Ugovora s odabranim izvođačem radova.

Ukupna ulaganja koja će se realizirati na području Općine Viškovo premašuju iznos od 227 milijuna kuna, od kojih će se najveći dio financirati iz fondova Europske unije, dio nacionalnih sredstava osiguravaju Hrvatske vode, a lokalnu komponentu K.D. Vodovod i kanalizacija d.o.o i Općina Viškovo.

Riječ je o daleko najvećoj investiciji od nastanka Općine kojom će se obuhvatiti područje na kojem živi oko 9 tisuća stanovnika. Izgradit će se preko 40 kilometara kanalizacijske mreže te će gotovo svi stanovnici u obuhvatu projekta imati mogućnost priključka na kanalizacijsku mrežu.

Što se tiče izgradnje vodovodne mreže, brojke su i tu vrlo velike jer će se izgraditi preko 20 kilometara novog vodoopskrbnog sustava. Za usporedbu, Općina Viškovo je u protekle 4 godine samostalno izgradila 10-ak kilometara vodovodne mreže.

Na području Viškova gradit će se 35,7 km gravitacijskih fekalnih kolektora, 28 kanalizacijskih crpnih stanica i 3,2 km pripadajućih tlačnih cjevovoda. Korisnicima koji nemaju mogućnost spajanja na gravitacijsku mrežu izgradit će se i predati na korištenje i 200-ak malih crpnih stanica.

Radovi će se izvoditi na cijelom području Marinića (naselja Bezjaki, Trampov breg, Mučići, Marinići, Blažići, Petrci, Stupari, Lučinići, Straža) i Viškova do Vozišća (naselja Furićevo, Gornji Jugi, Vozišće, Široli, Viškovo, Juraši) te u Mladenićima (naselja Mladenići, Trtni, Bujki, Brtuni, Biškupi).

„Radi se o daleko najvećem i najsloženijem projektu kako u financijskom tako i u operativno-građevinskom smislu na području Viškova jer će se zahtjevni radovi izvoditi u skoro svim ulicama ranije navedenih naselja. Prethodno ćemo izraditi sveobuhvatno prometno rješenje kako bi se ovako složen zahvat izveo sa što manje prometnih problema. Pri nedavnoj rekonstrukciji ceste Mladenići-Ronjgi, izgradnji rotora Marinići 2 i Halubjan te na trasi ceste D 427 djelovali smo proaktivno i unaprijed izgradili sve segmente vodovodne i kanalizacijske mreže, ali i stekli dragocjeno iskustvo za realizaciju ovako složenog projekta koji je pred nama.

Iako će ovaj projekt biti izrazito zahtjevan pri realizaciji, s nestrpljenjem očekujemo početak radova jer je ova investicija jedan od osnovnih preduvjeta za budući razvoj Viškova u svakom pogledu budući da je Viškovo danas značajno urbano i poslovno mjesto za život i rad. Paralelno s ovim složenim zahvatom Općina Viškovo će nastaviti i s vlastitim investicijama poput izgradnje 1,8 kilometara dugog oborinskog kolektora Marinići koji će se protezati od rotora Marinići 1 do Marinići 2 koja je planirana radi optimalnog korištenja sredstava i vremena. Isto tako, u zoni obuhvata projekta Aglomeracije izgradit ćemo i oko 8 kilometara novih vodovodnih ogranaka. Koristim priliku zahvaliti se mještanima na kvalitetnoj suradnji u pripremi ovog projekta jer bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa ne bi mogli ni aplicirati na EU fondove.

Također, zahvaljujem mještanima koji stanuju u zoni zahvata na obnovljenoj dionici Mladenići-Ronjgi gdje smo uspješno proveli zahtjevan projekt uz zajedničku i obostrano kvalitetnu suradnju. Vjerujem da će takva suradnja na zadovoljstvo svih uključenih u realizaciju biti i tijekom daljnjeg izvođenja složenih radova“, istaknuo je Sanjin Vranković, voditelj općinskog Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu.

Najveći dio prikupljene sanitarno-fekalne vode s područja Viškova završit će u transportnom kolektoru na Pehlinskoj cesti koji će se rekonstruirati pa će se ta voda u drugom stupnju obraditi u uređaju za pročišćavanje voda u Rijeci.

Tako će se smanjiti direktno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u more i krško tlo što će pozitivno utjecati na stanje vodnih tijela prema zahtjevima europske Okvirne direktive o vodama (200/60/EZ), a ispunit će se i zahtjevi prema EU Direktivi o kvaliteti vode za kupanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari