RAD ČEŠKOG UMJETNIKA

U zgradi Ribarnice u petak se otvara umjetnička instalacija Meštri inspirirana morem i ribolovom

Foto: Geoarheo

Impresivna zgrada ribarnice u samome središtu Rijeke izgrađena je 1916. prema projektu arhitekta Carla Pergolija, a kiparsku je plastiku oblikovao Urbano Bottasso u stilu koji naginje bečkoj secesiji

Zgrada je, uz dva okolna paviljona na tržnici, simbol grada. No, prije svega, to je mjesto svakodnevice na kojemu se isprepleću osobne priče i karakter lokalne zajednice koja je stoljećima povezana s morem.

Upravo je riječka ribarnica poslužila kao inspiracija češkom umjetniku Pavelu Mrkusu za rad Meštri, umjetničku intervenciju u javnom prostoru koja je nastala u sklopu programskog pravca Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Pavel Mrkus svoj interes usmjerava podno visokoga svoda riječke ribarnice, na unutarnje balkone zgrade na koje postavlja svoju instalaciju. Instalacija se sastoji od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije kako bi oblikovao priču koja se, poput valova nedalekog mora, prelijeva iznad glava prodavačica i kupaca. Njihovi glasovi, izvikivanja ponude i rasprave o najboljem izboru te pozdravi susjeda i priče izdižu se i prirodno sljubljuju s autorovom audiovizualnom kompozicijom. Svojom vizualnom gestom autor obogaćuje sadašnji izgled mjesta te oplemenjuje svježe ulove ribe i drugih morskih stanovnika, kao i kupnju onih koji podignu pogled.

Autorova intervencija u riječku svakodnevicu u kojoj se građani, uz prodaju ribe i kupnju namirnica za ručak ili večeru, sastaju i međusobno komuniciraju, nudi doživljaj koji omogućuje promatranje ovog prostora iz druge, obogaćene perspektive. Možda upravo takav doživljaj može osnažiti odgovornost prema javnom prostoru kao mjestu suživota i zajedničkoga kulturnog identiteta.

Službeno otvorenje instalacije održat će se u zgradi ribarnice, ovog petka, 10. srpnja u 12 sati, a ulaz je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari