U Zračnoj luci Rijeka dočekan 200.000 putnik! Potpisan i novi Kolektivni ugovor

Foto: Facebook

Zračna luka Rijeka dočekala i njega: 200.000-tog putnika, i to na letu Croatia Airlinesa za Munchen

Stefan Kirchner, njemački student medicine u Rijeci, doživio je ogromno iznenađenje u zračnoj luci! Svečanom dočeku  prisustvovali su ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, te pomoćnik direktora za prodaju i marketing Croatie Airlines,Boris Kolka koji su Stefanu darovali i prigodne poklone.

U Zračnoj luci Rijeka održana je i konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Zračne luke Rijeka u 2019. godini te je potpisan novi Kolektivni ugovor s ciljem postizanja konačnog dogovora oko optimizacije prava zaposlenih između Uprave i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Čestitkama ministra Olega Butkovića upućenima Sindikatu i Upravi pridružio se i župan Zlatko Komadina pohvalivši zajedničko razumijevanje istaknuvši da je zadovoljstvo zaposlenika garancija uspjeha u poslu.

„Drago mi je da je prošlo vrijeme kada su mnogi imali maćehinski odnos prema Zračnoj luci Rijeka pa ju je jedino Županija održavala na životu. Jedini smo tada kapitalno ulagali i pokrenuli sustav udruženog oglašavanja skupa s turističkom zajednicom. Sve je to rezultiralo da je Zračna luka Rijeka živa dočekala promjenu politike države, rekao je župan i zahvalio ministru Butkoviću na pomoći i kapitalnim ulaganjima koja su do sada učinjena na objektu i opremi. Župan u budućnosti očekuje jači ulazak Zračne luke Rijeka u PSO model koji bi donio novi 50-tak tisuća putnika čime bi se Zračna luka Rijeka približila brojevima koje imaju susjedne zračne luke.

 

Ravnatelja Tomislav Palalić  i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marija Cvitić potpisali su Kolektivni ugovor koji, kako su rekli, predstavlja optimizaciju prava zaposlenika koji proizlaze iz radnog odnosa, usklađenje radničkih prava sa postojećom zakonskom regulativom te postizanje boljeg položaja zaposlenika u Zračnoj luci Rijeka. Nakon 6 krugova iscrpljujućih pregovora između Uprave i predstavnika SIKD, postignut je dogovor kojim su postignuti svi zadani ciljevi, a između ostaloga i veća osnovica plaće zaposlenih.

Danas je, također,  svečano obilježen i doseg  prometa od 200.000 putnika.

Naime, na redovitom međunarodnom letu Croatie Airlinesa za Munchen dočekan je jubilarni 200.000-ti putnik, Stefan Kirchner student Medicinskog fakulteta u Rijeci, kojem su župan, ministar i ravnatelj darovali prigodne poklone.

Rekordan broj putnika zabilježen je u svim mjesecima 2019.g. s osobitim stopama rasta u lipnju, kolovozu i rujnu u usporedbi sa istim razdobljima u 2018.g. Do kraja 2019.g. očekuje se ukupno ostvarenje prometa od nešto više od 201.000 putnika što predstavlja porast od 10% u usporedbi sa lani.

Ovako značajan rast putničkog prometa, između ostalog, rezultat je brojnih aktivnosti, napora, ali i financijskih sredstava koje su Uprava Zračne luke Rijeka, u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom turizma, HTZ i TZ Kvarnera, uložili u uvođenje novih zračnih linija u 2019.g. (dodatne redovite linije za Munchen kompanijom Lufthansa, nove redovite linije za Beograd kompanijom Air Serbia, kao i za Marseille kompanijom Volotea, te charter linije za London Gatwick kompanijom TUI), kao i produljenje sezone letenja postojećih zračnih linija.

Što se tiče infrastrukturnih i ostalih ulaganja, 2019.g. na Zračnoj luci Rijeka bila je obilježena građevinskim radovima na fasadi.

Dovršen je projekt rekonstrukcije i dogradnje vanjskih površina terminalne zgrade i zgrade tehničkog bloka čime je napokon završena posljednja faza projekta kompletne rekonstrukcije zgrade započet još 2012.g. od kada su značajna sredstva uložena u uređenje interijera zgrade. Projekt rekonstrukcije i dogradnje vanjskih površina terminalne zgrade i zgrade tehničkog bloka ukupne vrijednosti gotovo 9,5 milijuna kuna službeno je dovršen 31.8.2019.g., a sufinanciran je od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Foto: Riječanin

Osim navedenih građevinskih radova, sredstvima Primorsko-goranske županije obnovljen je dio voznog parka sa 2 nova električna mini automobila u funkciji „follow me“ vozila, te su nabavljene nove stepenice za ulazak/izlazak putnika u/iz zrakoplova sa pedestrian control systemom.

U posljednjih 8 godina u infrastrukturni razvoj Zračne luke Rijeka, kao i povećanje sigurnosnih standarda uloženo je ukupno gotovo 50 milijuna kuna kapitalnih pomoći koja su osigurali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranska županija.

 

 

 

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari