ČESTITAMO

Učenici 8. razreda OŠ Centar dobitnici godišnje nagrade „Emil Paravina“

Gradonačelnik Marko Filipović susreo se s učenicima 8. razreda OŠ Centar, dobitnicima prve godišnje nagrade „Emil Paravina“ za postignuća djece na području aktivne dječje participacije i dječjih prava.

Nagradu je pokrenuo Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske 2021. godine u čast dr.sc. Emila Paravine, pedagoga, humanista, promicatelja dječjih prava i dugogodišnjeg tajnika Saveza DND, čiji je rad utjecao na dobrobit života tisuća generacija djece i roditelja.

Nagradom se želi potaknuti djecu na zalaganje za dječja prava, čiji se glas poštuje, čuje i uvažava.

Svrha dodjeljivanja Nagrade je poticanje djece na aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice i uključivanje u procese odlučivanja i aktivno građanstvo u Republici Hrvatskoj i na razini Europske unije, osnaživanje djece za nositelje promjena u društvu, sposobnih braniti ljudske vrijednosti, jednaka prava i mogućnosti, prava djeteta i demokraciju te senzibiliziranje javnosti na važnost promicanja vrijednosti Konvencije UN-a o pravima djeteta u svakodnevnom životu i u društvu.

Ove godine Nagrada „Emil Paravina“ se dodjeljuje u okviru projekta „Utjecaj, a ne ukras“ („Influence, not just a decoration“) sufinanciranog iz CERV programa Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, te uz podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru izravne dodjele sredstava za provedbu posebnog cilja Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Gradonačelnik Filipović čestitao je učenicima na nagradi koju su osvojili zahvaljujući aktivnom promicanju vrijednosti dječje participacije u lokalnoj zajednici te predanosti u zagovaranju i poticanju inkluzije.

„Svi vi jako dobro znate kako djeca i mladi, koji danas odrastaju moraju biti senzibilizirani i pripremljeni za prepoznavanje i rješavanje rastućih izazova, ali i moraju biti spremni aktivno pridonijeti razvoju društva koje poštuje dostojanstvo i posebnost svakog čovjeka, ali i čitavog društva koje brine i odgovorno je za njegov razvoj i napredak. Vaši učitelji, tu su da vam pomognu, nauče vas i potaknu na aktivno razmišljanje, ali i sudjelovanje u životu škole, bližeg okruženja i lokalne zajednice. A vi ste ti koji ćete dalje razvijati svoje vještine, znanja, humanost za dobrobit svih članova ovoga društva. Upravo vi ste dokaz da je svaki naš napor u postizanju što kvalitetnijeg sustava obrazovanja, drugačijeg sustava, koji stvara mlade ljude svjesne svojih prava, ali i odgovornosti, koji potiče djecu na kritičko razmišljanje, bio itekako dobar potez. Rijeka će stoga svakako nastaviti s proaktivnim djelovanjem upravo u tom smjeru, sa željom i ciljem da zajedno sa svima vama, svakim danom gradimo bolje, pravednije i solidarnije društvo“, rekao je gradonačelnik Filipović, a učenicima je čestitala i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg.

U pratnji učenika bile su ravnateljica škole Tina Bošković Sertić i razrednica učenika 8. razreda Ana Bilen.

U objašnjenju prijave OŠ Centar za dodjelu nagrade stoji kako je riječ o školi koja aktivno promiče vrijednosti dječje participacije u lokalnoj zajednici. Aktivni su sudionici u društvenim, kulturnim i drugim aktivnostima. Uključeni su u mnoge aktivnosti i neprestano daju svoj doprinos zajednici, ne samo onoj školskoj. Poznaju dječja prava i prava učenika. Polaznici su izbornog predmeta Građanskog odgoja i obrazovanja, kroz koji su imali priliku posjetiti različite organizacije, organizirati volonterske i humanitarne akcije, te na druge načine djelovati u zajednici.

Razumiju svoja prava i odgovornosti kao učenici te potiču i druge na što aktivniju ulogu u oblikovanju demokratske školske zajednice. Učenica osmog razreda je školski predstavnik u Vijeću učenika osnovnih škola grada Rijeke. Jasno iskazuju svoje mišljenje. Aktivno participiraju u školskim klubovima, kao što su školski volonterski klub i školska zadruga.

U prvom redu, iskreno i predano zagovaraju inkluziju i inkluzivne prostore. Sastav razreda se mijenjao gotovo svake godine. Razred pohađaju učenica romske manjine, učenice s poremećajem iz spektra autizma, slabovidna učenica, učenici s poteškoćama iz polja anksioznosti i nerealnih strahova, učenica koja je sklona samoozljeđivanju. Sva ova djeca u ovoj neobičnoj i šarenoj razrednoj zajednici osjećaju se ugodno i prihvaćeno.

Najzapaženiji njihov projekt bio je Retrovizor čime su dali svoj doprinos izgradnji inkluzivnijeg društva za svoje vršnjake s razvojnim teškoćama. Kroz projekt koji je bio financiran od strane Active Citizen Funda Croatia, na kojem su surađivali učenici sadašnjeg 8. razreda OŠ Centar, Centar za autizam i Udruga za pomoć autističnim osobama planirano je postavljanje 7 komunikacijskih ploča na razne javne prostore u gradu. Jedna ploča postavljena je u prostor Škole. Postavljanjem komunikacijskih ploča poslije provedenog mapiranja potreba u redovnim osnovnim školama i vanjskim prostorima, nastojali su poboljšati situaciju učenika s teškoćama u razvoju, učiteljima, odgojiteljima, pedagozima koji rade s djecom koja su neverbalna ili imaju govorne poteškoće, ali i svima koji se zateknu u situaciji u kojoj mogu pomoći i razumjeti osobu s komunikacijskim poteškoćama.

Među učenicima vlada zajedništvo i suradnja. Prihvaćaju otvorenog srca i otvorenog uma svakog novog učenika koji se priključi razrednoj okolini.

Kontinuirano rade na medijskoj pismenosti kako bi bolje razumjeli informacije, kritički razmišljali i koristili ispravno sredstvo izražavanja.

Kroz volonterske akcije surađuju s lokalnom zajednicom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari