15 UČENIKA

Galerija | Učenici nagrađeni posjetom policijskom brodu

Učenici su većinom boravili na palubi, gledajući svoj grad s mora i pokušavajući odgonetnuti poziciju svoje škole i mjesta stanovanja.

Petnestero učenika Osnovne škole Centar iz Rijeke nagrađeno je posjetom policijskom brodu „Marino Jakominić“ i sudjelovanjem u jednom radnom danu pomorske policije Policijske uprave primorsko-goranske. Nagradu su osvojili kao autori najboljeg video uratka na natječaju koji je Ured načelnika Policijske uprave primorsko-goranske organizirao povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, 22. veljače.

Njihov video uradak „Pink shirt day““ izabran je između više pristiglih radova učenika osnovnih škola, a u njegovu stvaranju sudjelovali su i za to nagrađeni sljedeći učenici Multimedijske grupe, koji su polaznici od 3. do 8. razreda spomenute škole: Bruno Filipović, Korina Kiara Deželjin, Gabriela Kutleša, Uliana Hunchenko, Eni Ferenčaba, Lukas Jajčević, Lejla Japić, Karla Miculinić, Adriano Milojević, Nola Šimac, Michelle Ukaj, Mande Margareta Urlić, Lucja Iljadica, Lucija Knežević i Lucija Barić.

Učenici su svoju nagradu realizirali u petak, 16. lipnja. Iz organizacijskih razloga podijeljeni su u dvije skupine. Prva skupina je u pratnji pedagoginje Snježane Carević Tomac došla u 9,30 sati ispred policijskog broda, a po završetku njihove plovidbe, u 10,30 sati na brod se ukrcala druga skupina učenika u pratnji socijalne pedagoginje Tee Juretić. Učenike je u ime Postaje pomorske policije Rijeka dočekao i pozdravio zapovjednik broda Kristijan Gregov.

Policijski brod je kod učenika izazvao veliko zanimanje pa su krenuli u njegov obilazak, zadržavajući se posebno u kormilarnici, gdje im je zapovjednik broda objasnio kako se upravlja brodom te odgovorio na pregršt pitanja čemu služe pojedini dijelovi upravljačke ploče. Posebno ushićenje učenika izazvalo je njihovo aktiviranje brodske sirene.
Upravitelj stroja Juraj Štiglić proveo je učenike i ostalim dijelovima broda pa su tako vidjeli: strojarnicu, salon i kabine posade, brodsku kuhinju i otvoreni most. Odgovarajući detaljno na njihova brojna pitanja podučio ih je o proceduri u slučaju pada čovjeka u more i pravilima prednosti pri mimoilaženju dva broda. Objasnio im je da je primarna zadaća policijskog broda „Marino Jakominić“ nadzor unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, što uključuje motrenje, praćenje i kontrolu brodova i brodica na području Jadranskog mora. Također im je ispričao nekoliko događaja spašavanja osoba iz svog bogatog iskustva.

Tijekom vožnje brodom učenici su većinom boravili na palubi, gledajući svoj grad s mora i pokušavajući odgonetnuti poziciju svoje škole i mjesta stanovanja.

Njihovo zadovoljstvo i oduševljenje plovidbom najbolje se očituje kroz komentar jedne od učenica: „Možemo se nikad ne vratiti? Možemo živjeti na brodu.“

Ovim zanimljivim i poučnim nagradnim posjetom policijskom brodu učenici su za ovu školsku godinu završili suradnju s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske, a dosad uspješna suradnja nastavit će se i u sljedećoj školskoj godini kroz različite preventivne sadržaje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari