ČESTITKE

Učenici PGŽ-a odnijeli najviše nagrada na svjetskom dječjem natjecanju u haiku poeziji za Hrvatsku

Među laureatima je i najmlađa, osmogodišnja Dea Jušić iz OŠ ,,Milan Brozović” Kastav

Na velikom Svjetskom dječjem natječaju u haiku poeziji japanske JAL fundacije, a u konkurenciji od oko 20 tisuća radova pristiglih iz cijeloga svijeta, Hrvatska se prošloga tjedna istaknula sa svojih 14 laureata, među kojima je i najmlađa nagrađena sudionica iz Hrvatske – osmogodišnja autorica i učenica trećeg razreda osnovne škole “Milan Brozović” iz Kastva – Dea Jušić.

Ambasador Japana u Hrvatskoj, NJ. E. Masato Iso tim je povodom prošloga tjedna u svojoj rezidenciji u Zagrebu primo najbolje male i mlade haiku pjesnike iz naše zemlje podijeljene u dvije nagradne kategorije: JAL Grand Prize i Jal Prize. Četrnaest učenika, među kojima je najveći broj nagrađenih upravo iz Primorsko – goranske županije, na ovogodišnju temu “Grad”/”Town” dočaralo je sve bogatstvo osjeta i slika u haiku formi. Koordinatorica JAL fondacije za Hrvatsku, Višnja McMaster tim je povodom kazala:

Ove godine bila sam osobito ganuta na primanju učenika čiji su pristigli radovi ocijenjeni najboljima u našoj zemlji. Možda je to jer živimo u vremenu u kojem je oko nas previše loših vijesti pa ovakva okupljanja jače dolaze do izražaja. Moja posebna zahvalnost ide mentorima koji su u toj djeci probudili haiku kreativnost za cijeli život. Zbog uložene ljubavi i truda da iz djece izvuku najbolje – oni su za mene istinski heroji naših dana. Jer ako želimo da na mladima svijet ostane – mi smo ti koji ih moramo držati kao kapljice vode na dlanu i pomoći im da postanu glasnogovornici i nositelji tog boljeg svijeta. Ovo je svakako jedan od takvih primjera. 

Primorsko – goranska županija je, pritom, ove godine dala najveći broj mladih haiku –pjesnika, čak 10 od 14 ukupno nagrađenih  učenika, ponajviše zahvaljujući promociji haiku kulture u našem kraju učiteljici i mentorici iz Osnovne škole “Vežica”, prof. Mihovili Čeperić – Biljan. Ona kaže kako haiku pjesnika ističu tri detalja:  doživljaj, sposobnost izražavanja i život!.

Za Ivu Orlić, učiteljicu razredne nastave u kastavskoj osnovnoj školi, i njene učenike među kojima je i nagrađena Dea Jušić, haiku nije samo jedna od pjesničkih formi koje se uče tijekom školovanja:

– Upravo zahvaljujući entuzijazmu i trudu kolegice Čeperić-Biljan, među učenicima u Primorsko – goranskoj županiji haiku je jako razvijen. Svoje učenike u haiku pjesništvo upućujem pri obradi nastavnog gradiva rastavljanja na slogove. To mi se učinilo zgodnim početkom i praktičnim povezivanjem s haiku pjesmama, a onda u narednim razredima pojačavamo tempo, izlazimo u prirodu i radimo na neposrednom doživljaju osjeta koji su u temeljima ove poezije, primjerice – doživljaju titranja lišća ili probijanja sunčevih zraki kroz krošnje stabala, kazala je Orlić.

U 30 godina na ovom je natječaju sudjelovalo oko 720 tisuća učenika iz cijeloga svijeta, a najbolji, nakon proglašenja na razini svake zemlje, ulaze u još jednu selekciju iz koje se biraju najbolji od najboljih, a njihovi se radovi tiskaju za zbornik JAL fundacije, odnosno akvizicije Japan Airlinesa zadužene za društveno odgovorno poslovanje. Zbornik, u kojem se nakon druge selekcije nadamo i radovima hrvatskih učenika, kasnije se dijeli i prodaje putnicima Japan Airlinesa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari