Učenici riječke gimnazije “Andrija Mohorovičić” na obilježavanju početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj

Na poziv gradonačelnice Gdanska, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i grupa učenica Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke u pratnji profesorice Doris Žibert, otputovali su u taj poljski grad kako bi sudjelovali u programima obilježavanja 80. obljetnice izbijanja Drugog svjetskog rata.

Naime, 1. rujna 1939. godine na poluotoku Westerplatte u Gdansku počela je prva bitka Drugog svjetskog rata u Europi na kojem je i održana središnja svečanost obilježavanja ove obljetnice. Svečanost na mjestu sjećanja Westerplatte započela je u 1. rujna, u 4 i 45 sati, odnosno točno u vrijeme napada na Poljsku prije 80 godina.

Na obilježavanje 80. obljetnice izbijanja Drugog svjetskog rada, u Gdansk su pozvane brojne delegacije, ali i mladi iz svih gradova s kojima Gdansk njeguje prijateljske odnose. Osim Riječana, pozivu su se odazvali i  njemački gradovi Berlin, Dresden, Hamburg, Nuernberg, Leipzig i Dachau, britanski gradovi London i Sefton, francuski Dunkirk, talijanski Cassino, izraelska Haifa, japanski Nagasaki, litvanski Vilnius, norveški Narvik, švedski Kalmar, ruski glavni grad Moskva te nizozemski grad Breda.

U svečanosti je tako sudjelovalo preko 20 službenih izaslanstava iz raznih država te oko 60 mladih ljudi iz Europe i svijeta, ratni veterani, izviđači i mnogi drugi. Održano je i nekoliko koncerata ozbiljne glazbe posvećenih miru i toleranciji u svijetu te debata s međunarodnim sudjelovanjem na temu „Solidarnost i mir. Grad kao europska zajednica“.

Gradonačelnik Obersnel obišao je i posljednje počivalište ubijenog gradonačelnika Gdanska Pawela Adamowicza, u Crkvi sv. Marije u centru Gdanska. Adamowitcz je u siječnju ove godine umro od posljedica ranjavanja nožem. Napadnut je na pozornici, za vrijeme humanitarne manifestacije koja se održavala pred brojnom publikom.

Inače, upravo za mandata gradonačelnika Adamowicza, Rijeka i Gdansk uspostavili su prijateljsku suradnju.

U sklopu obilježavanja 80. obljetnice od izbijanja Drugog svjetskog rata, obilježena je još jedna važna obljetnica: 39. godina od pojave mirne revolucije Solidarnosti, koja se pod vodstvom Lecha Wałęse pretvorila u radnički pokret protiv tadašnjeg vladajućeg režima, a dodijeljena je i Medalja zahvalnosti, priznanje ustanovljeno od strane Europskog centra Solidarnosti, u povodu 30. obljetnice od osnivanja tog pokreta. Ovogodišnji laureati su Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije te njen povjerenik za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima, Gábor Demszky, dugogodišnji gradonačelnik Budimpešte (1990-2010) te Myroslav Marynovych, suosnivač Amnesty International Ukrajine i ukrajinske Helsinške grupe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari