U STARČIĆEVOJ ULICI

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke obilježila međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta

U Starčevićevoj ulici, ispred kućnog broja 5, kod Kamena spoticanja, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke komemorativno je obilježila međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Ovim danom želi se podsjetiti na sve sve žrtve holokausta, genocida europskih Židova kojeg je nacistička Njemačka provodila između 1939. i 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata. Dan se obilježava u najvećem broju europskih zemalja 27. siječnja, povodom oslobođenja 7.500 zatvorenika iz koncentracijskog logora Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj od strane Crvene armije.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel.

U Starčevićevoj ulici, ispred kućnog broja 5, kod Kamena spoticanja obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U svom prigodnom obraćanju gradonačelnik Filipović istaknuo je kako ovaj dan valja obilježavati i prisjećati se nevinih žrtava, ali i iznova podsjećati na strahote Holokausta kako se takvo nešto nikada ne bi ponovilo.

Projekt Kamen spoticanja pokrenut je 1996. godine i provodi se diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalima u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli.

U rijeci je postavljeno ukupno 15 Kamena spoticanja u spomen na Riječane stradale u Holokaustu.

„Prisjećajući se patnji i stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu, odajući poštovanje žrtvama i suosjećanje obiteljima stradalih te podučavajući mlade generacije o besmislu i surovosti tog sramotnog dijela ljudske povijesti, nastojimo stvarati svijet budućnosti u kojem se takvo što neće više nikada ponoviti. Prihvaćanje različitosti i njegovanje ideje o važnosti slobode svakog čovjeka, temelj su mira među ljudima“, poručili su iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

U Rijeci je, po prvi puta u Hrvatskoj, Kamen spoticanja postavljen 2013. godine, a do sada ih je postavljeno ukupno 15 u spomen na Riječane stradale u Holokaustu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari