UDRUGA SOS RIJEKA: Uskoro započinje informiranje starijih osoba o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Udruga SOS Rijeka započela je s provođenjem projekta „U(klju)čimo se!“, usmjerenog zaštiti starijih osoba kroz informiranje o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Projektom se želi starije osobe zaštititi od zlouporabe, omogućiti besplatno pravno informiranje primatelja i davatelja uzdržavanja te prevenirati socijalnu isključenost.

U tu svrhu, udruga od sredine ožujka započinje s organizacijom edukacija o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju na kojima će potencijalni korisnici moći dobiti informacije o ugovorima, pravnim posljedicama i mogućim rizicima takvih ugovora.

Nadalje, održat će se javna radionicu izrade ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju na kojoj će se korisnicima ukazati na potencijalne probleme koji se javljaju u vezi s ugovorima, ali i dati moguća rješenja. Kako je kazala asistentica za pravnu pomoć udruge Mia Cvijetić, cilj edukacije je starijim osobama pružiti što kvalitetnije informacije, na temelju kojih bi mogle odlučiti o sklapanju ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.

Projekt će obuhvatiti i potencijalne uzdržavatelje, za koje će psihologinja udruge Maja Sikirica održati javno predavanje o izazovima s kojima se suočavaju davatelji uzdržavanja. Svi koji ne budu imali priliku pohađati edukaciju ili predavanje, informacije o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju moći će saznati iz brošure o pravima starijih osoba o ugovorima o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju i preporuka u odnosu na problematiku ugovora, koja će se izraditi po završetku projekta.

Također, za cijelo vrijeme trajanja projekta, koji završava u listopadu, potencijalni i postojeći primatelji i davateljima uzdržavanja moći će dobiti besplatno pravno informiranje i savjetovanje.

Projekt podržavaju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke. Kako je kazala voditeljica Službe za socijalnu skrb Maja Pudić, radi se o vrijednom projektu, kojim se starijim osobama omogućuje nova usluga, kojom će se nadopuniti niz postojećih programa za građane treće životne dobi, poput klubova za starije osobe.

Naime, udio osoba starijih od 65 godina, koji bi mogli biti potencijalni korisnici doživotnog i dosmrtnom uzdržavanja, u stanovništvu Rijeke iznosi čak 18 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari