RIJEČKI RODITELJI U AKCIJI: Sami skupljaju novac za pametne panele u osnovnoj školi „Fran Franković“!

Na kredu, spužvu i zelenu ploču osuđeni su i učenici riječke Osnovne škole “Fran Franković”. No, da ta djeca 21-og stoljeća ne bi imala nastavu kakvu su imali njihovi roditeli u prošlom tisućljeću, sami roditelji su krenuli u akciju i počeli prikupljati novac za takozvane pametne panele

Kada krede krene proizvoditi zvukove o ploči – učenici se ježe! Osmaši kažu, irititantno je i staromodno, iako je kreda u rukama omiljenog profesora. I u školi priželjkuju modernu tehnologiju.

“Zna biti dosadno jer kući se koristimo sa internetom, gledamo televiziju, na mobitelima smo stalno i mislim da bi bilo zanimljivije kada bi na nastavama bile pametne ploče”, kazala je Lucija Lopac, učenica Osnovne škole “Fran Franković”.

Na satu geografije prastare karte! Profesor kaže, sve je otišlo naprijed, osim odgoja.

“Treba učenika stavit na prvo mjesto, to je osnova, to je sve! Uz normalno, aktualizaciju maksimalnu i pomoć tehnologije”, poručio je Josip Jurjević, profesor geografije.

Uz pametnu ploču sigurno bi bilo zanimljivije, ali škola od 600 učenika imala je novac samo za jednu.

Roditelji su zato pokrenuli akciju. Sami će kupiti 9 pametnih panela koji su bolji, ali i nešto skuplji od pametnih ploča. Paneli su prenosivi, lakše ih je održavati i na njima raditi.

“Za sad imamo nekih 185 tisuća i 500 kuna, kratki smo za nekakvih 25, rok istječe 31.-og iako se donacije još uvijek mogu uplaćivati do kraja veljače”, kazala nam je Jasna Baraba, organizatorica akcije.

Edukacija nastavnika je počela.

“Ja se nadam da će do kraja petog mjeseca sve biti postavljeno gdje smo planirali”, izjavio je Marko Starčević, ravnatelj Osnovne škole “Fran Franković” Rijeka.

Ako skupe još 25 tisuća kuna o čemu su detalji na internet stranicama škole. Tako to ide u zemlji u kojoj sustav još uvijek ne rješava stvari, unatoč milijunima kojima se barata.

“Mi smo već prošle godine u rebalansu osigurali gotovo 11 milijuna kuna za opremanje znači škola, vezano uz digitalizaciju škola. Također, je u tijeku veliki projekt e- škola, 350 milijuna kuna u ovome trenutku. Priprema se projekt za 2019.-u godinu koji će obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj”, kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Ovim riječkim osnovcima to ništa ne znači jer će, dok dođu na red, u njihovim klupama sjediti neki novi klinci. Zato vjeruju u dobre ljude koji će im pomoći da na pametnim panelima uče već ovog proljeća.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari