MOŽETE GA PREUZETI

Udruga Žmergo objavio publikaciju o organskim školskim vrtovima

Vodič za organske školske vrtove” naziv je nove Žmergove publikacije kojom Udruga nastavlja sustavno podržavati i osnaživati odgojno-obrazovne ustanove za cjelovit pristup održivosti, a učenike vještinama za usvajanje svakodnevnih „zelenih“ navika i održive životne stilove kroz aktivan doprinos očuvanju okoliša.

“Školski vrt nije samo ograđeni komad zemlje u neposrednom okolišu školske zgrade u kojem rastu biljke, već je pravi pravcati živi laboratorij za stjecanje znanja, vještina i stavova o sebi, drugima, prirodi i svijetu, spoznaja o međuovisnosti svih elemenata. Kroz cijeli vodič nastojali smo istaknuti sve prednosti i potencijale školskog vrta i vrtlarenja s djecom unutar odgojno-obrazovnog sustava općenito. Bilo da je riječ o vrtu u službi postizanja ciljeva odgoja i obrazovanja kao i onih povezanih s globalnim obrazovanjem, vrt je svakako alat kojim se svaki proces učenja i poučavanja može oplemeniti i obogatiti. Čak može i biti snažna poveznica različitih dionika u lokalnoj zajednici nudeći prostor i priliku za razvoj volonterstva, aktivnog sudjelovanja pa i (međugeneracijske) solidarnosti.“, izdvojeni je tekst Vodiča koji sumira 100 stranica teksta o organskom školskom vrtlarenju, ali i njegovom potencijalu koji na brojne načine može oplemeniti svaki odgojno-obrazovni proces.

“Vodič za organske školske vrtove dugo je željena publikacija koju smo htjeli omogućiti svima, prvenstveno školama s kojima surađujemo na projektima vezanima uz održivi razvoj. Naročito se to odnosi na one među njima koji uz našu podršku osnivaju i provode projekte školskih vrtova, kao i svim onima koji nam se redovito javljaju s pitanjima kako i od kuda krenuti, kako opremiti školski vrt i pronaći saveznike na tom putu”, istaknula je Diana Kovačić, Žmergova voditeljica edukativnih programa.

“No, kako podnaslov publikacije upućuje, Vodič je puno više od toga. On je riznica ideja za niz školskih projekata povezanih s vrtom koji se mogu i samostalno provoditi. On otvara prozore i vrata za globalno obrazovanje koje u Žmergu vidimo kao važan alat i ključ za pripremanje učenika za niz globalnih izazova s kojima se već sada suočavaju.”, nadovezuje se Helena Traub, koautorica Vodiča.

Nakon uspješno održanih radionica, eko igraonica i kvizova za učenike, akcija čišćenja okoliša i digitalnog otpada, nagradnog natječaja na temu ponovne upotrebe za učenike, Vodič je zadnji rezultat i uspjeh projekta “Ne okolišaj – održivi razvoj u praksi” u partnerstvu s OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, OŠ Milan Brozović Kastav, OŠ Čavle te riječkim školama Trsat i Ivana Zajca.

Publikacija nastaje u koautorstvu s Anamarijom Slabe iz slovenskog Društva ekošolski vrtovi na projektu Jedi lokalno, misli globalno, a realizira se financijskom podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz bespovratna sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u 2021./2022.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari