REFORME ODMAH!

Udruženje obrtnika Rijeka o donaciji Počasnom bleiburškom vodu: Donacija se dodjeljuje nekoj potrebitoj ustanovi ili udruzi

Zaprimili smo odgovor Udruženja obrtnika Rijeka koji je u najmanju ruku iznenađujući – neki bi rekli, možda bi im bolje bilo da i nisu odgovorili na upit

Nakon što je prije dva tjedna otkriveno da Hrvatska obrtnička komora novac dobiven prisilnom naplatom članarine od obrtnika dijeli kao donacije, u čemu se posebno ističe ona najveća koju su dodijelili kontroverznom Počasnom bleiburškom vodu, komentar smo zatražili, ponukani burnim reakcijama riječkih obrtnika, i od riječke odnosno županijske podružnice HOK-a.

Bolje da ništa nisu odgovorili

Zaprimili smo odgovor Udruženja obrtnika Rijeka koji je u najmanju ruku iznenađujući – neki bi rekli, možda bi im bolje bilo da i nisu odgovorili na upit.

I dok se predsjednik županijske obrtničke komore Dalibor Kratohvil na neki način ogradio i spornu donaciju pripisao odluci predsjednika HOK-a, riječka organizacija je poslala u najmanju ruku teško razumljiv odgovor, iz kojega “bode u oči” posebno ovaj dio:

“Odluke o spomenutoj donaciji, o donaciji koju Hrvatska obrtnička komora putem
humanitarne Maškarane jote Udruženja obrtnika Rijeka dodjeljuje svake godine nekoj drugoj potrebitoj ustanovi, udruzi ili pojedincu te sve ostale Odluke o donacijama donesene su poštivajući iste (Statut, pravilnike te opće akte, op. a.)”.

Iz ovoga se može jasno iščitati da Udruženje obrtnika Rijeka  izjednačuje potrebite udruge i pojedince s Počasnim bleiburškim vodom, ili pak Počasni bleiburški vod smatraju potrebitom udrugom?!

Cijeli odgovor Udruženja obrtnika Rijeka na naš upit u svezi ove sporne donacije, koji potpisuje predsjednik udruženja možete pročitati ovdje:

U nastavku njihova odgovora može se iščitati i da ne vide ništa sporno u takvom trošenju novca prikupljenoga i od riječkih obrtnika – samo zato jer takvo trošenje ne skrivaju već je javno objavljeno odnosno – kako su napisali – jer je “transparentno”.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno! Ovo je samo još jedan pokazatelj da su obrtnici potpuno u pravu kada traže da članarina “komorama” bude dobrovoljna i da im se prestane otimati novac, pogotovo kada nemaju nikakvu kontrolu nad načinom njegova trošenja.

Da je članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori odnosno njihovim podružnicama dobrovoljna, tada onome u Zagrebu vjerojatno ne bi palo na pamet “tuđim” novcem glumiti dobročinitelja. A ako i bi kojim slučajem i došao na tu ideju, njegovi riječki i županijski kolege tražili bi odgovornost “djelitelja donacija” iz Zagreba, ponukani reakcijama obrtnika koji taj novac uplaćuju i čije interese bi zapravo jedino trebali zastupati. A riječ je o, ne zaboravimo, preko 3000 riječkih obrtnika!

U protivnom bi u Rijeci izgubili članstvo, a onda i prihode. Ovako – u Zagrebu mogu raditi što ih je volja, a lokalnoj organizaciji je, čini se, važniji odnos sa “šefom u Zagrebu” od odnosa s obrtnicima čiji novac uzimaju.

Inače, HOK (Hrvatska obrtnička komora) je organiziran slično kao i političke stranke, na svim razinama lokalne samouprave. Novac od (obaveznih) uplata obrtnika dijele tako da lokalnoj odnosno gradskoj organizaciji ostaje 50% od iznosa članarina, a preostalih 50% dijele županijska i nacionalna organizacija. Sve one imaju predsjednika, djelatnika ureda predsjednika i ostale zaposlenike, troškove putovanja i dnevnice te druge troškove. Koji su to sve preostali troškovi, objavit ćemo kada  zaprimimo odgovor na naš upit.

Ali to nije sve…

Ilustracija toga koliko su u Udruženju obrtnika Rijeka “cijepljeni” od stvarnosti i uljuljkani u blagodati svojih sigurnih prihoda, pokazuje i molba tajnice Udruženja upućena redakciji Riportala da se svaki tekst koji se tiče Udruženja obrtnika Rijeka prije objave šalje – njoj na autorizaciju!

Valjda bi nam ona nakon toga javila smijemo li tekst objaviti ili ne.

Ili je u pitanju bahatost ili potpuno nerazumijevanje i nepoznavanje osnova komunikacije s medijima. Bilo što da je povod ovom čudnom zahtjevu, tako nešto još nismo vidjeli u komunikaciji s udruženjima i tijelima čija je osnovna namjena i svrha postojanja bezrezervno SLUŽENJE članstvu i OTVORENOST prema javnosti!

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari