UHLJEBI NAPADAJU: Riječane proteklih dana „izludile“ uplatnice HZZO-a s iznosima od par kuna i prijetnjom ovrhe!

Mnoge Riječane, pogotovo one starije životne dobi koji koriste police dopunskog zdravstvenog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ovih dana upravo su „izludile“ prijetnje istog tog Zavoda stigle poštom na njhovu kućnu adresu u obliku „Poziva za plaćanje zaostatka iznosa premije“.

Da je riječ o velikom broju „poziva za plaćanje “ koji su stigli na adrese brojnih riječkih domaćinstava potvrđeno nam je iz više izvora, a razmjere „akcije“ HZZO-a potvrdili su nam i službenici Hrvatske pošte koji kažu kako je proteklih dana jako puno uspaničenih umirovljenika čekalo u redovima kako bi platilo iznose na pristiglim uplatnicama – a iznosi su se vrtjeli oko par kuna. Naravno, kako na uplatnicama nije bilo „barkoda“ i nisu se mogle uplatiti nigdje drugdje no na pošti, građani su još morali dodati iznos od pet kuna na ime korištenja poštanske usluge. Da ne spominjeno čekanja u redovima. I živciranje zbog uvredljivog sadržaja „poziva na plaćanje“ HZZO-a!

O čemu je riječ? Jedna Riječanka starije životne dobi, koja je odavno ugovorila plaćanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja trajnim nalogom s tekućeg računa na koji joj stiže mirovina, i koja tako već godinama plaća svoju policu bez ikakvih upozorenja o nekakvom dugovanju, ustupila nam je svoj „poziv na plaćanje“ u kojem stoji (privežite se dobro da ne iskočite iz stolca):

„…uvidom u poslovne knjige Zavoda utvrđeno je da na vašoj polici dopunskog zdravstvenog osiguranja na kojoj se provodi administrativna zabrana kod HZZO-a postoji dugovanje na ime dospjelih i neplaćenih obroka premije, te pripadajućih zakonskih zateznih kamata po polici broj…. na dan 30.09.2015. iznosi 5,26 kn koji se sastoji od 5,23 kn na ime glavnice i 0. 03 na ime kamata. Također ističemo da predmetno dugovanje nije u zastari.
Nadalje je utvrđeno da je dug nastao iz razloga što administrativna zabrana koja se provodi kod HZZO-a nije provedena na cjelokupnom iznosu premije koju Zavod potražuje. Stoga vas pozivamo da u što kraćem roku podmirite navedeni dug. Ukoliko uplatu izvršite u roku 8 dana od primitka ovog poziva, možete podmiriti dug na ime glavnice, dok će vam se dug na ime kamate otpisati.
Ukoliko ne podmirite dugovanje bit ćemo prisiljeni vašu policu poništiti, a naše potraživanje naplatiti u ovršnom postupku putem ovlaštenih javnih bilježnika…“

Bode li i vama oči disproporcija ovog „dugovanja“ i „kamata“ i teške riječi poput „ovršni postupak“ i „ovlašteni javni bilježnik“ u ovom „pozivu na plaćanje“? Možete li zamisliti kako se osjeća netko s 80-90 godina kada dobije ovakovu poruku od Zavoda koji mu svakoga mjeseca uzima 70 kuna s mirovine?! Dobro da nije bilo srčanih udara ovih dana?!

Pokušajmo ovo objasniti, ako se ikako može objasniti. Rečena umirovljenica dopustila nam je da u njezino ime nazovemo HZZ0-Regionalni ured Rijeka-Područni ured Rijeka (Slogin kula bb) gdje nam se javila istina ljubazna službenica i počela nas smirivati, jer naša umirovljenica nije imala pojma o kakvom se dugovanju radi s obzirom da joj HZZO godinama uredno svakog mjeseca „pojede“ njezinih 70 kuna s tekućeg računa.

„Nemojte se zabrinjavati, niste jedini, samo uplatite rečeni iznos i neće biti problema, lakonski je konstatirala službenica i krenula nam objašnjavati kompliciranu i zakučastu priču kako je do dugovanja – koje datira iz 2010. godine – uopće došlo. Ukratko – riječ je o nekakvim bilančnim poravnanjima HZZO-a, i nećemo vas zamarati s tom pričom jer nije ni bitna za ono što želimo reći.

Taj dio priče nije bitan za našu tezu – a naša teza je, zar se ovo nije moglo elegantnije riješiti, naprimjer jednim telefonskim pozivom, ili obavijesti na odresku mirovine odnosno tekućem računu da će se umirovljeniku oduzeti pet kuna više na sljedećoj mirovini?!

Na naše pitanje službenici Područnog ureda HZZO-a Rijeka kako je krajnje neukusno, a u normalnoj državi bi bilo i utuživo da se stariji ljudi plaše ovakovim „pozivima na plaćanje“ gdje se zbog pet kuna prijeti ovrhama i javnim bilježnicima, što može izazvati ozbiljnu psihozu u pripadnika najranjivijih društvenih skupina – osoba starije životne dobi, dobili smo odgovor kako je riječ o „tipiziranim pozivima koje šalju iz Zagreba“.

Ma tko slao ovakove pozive – dobro zna zašto ih šalje. Tvrdimo da su se ova dugovanja – ako uopće postoje – mogla namiriti na puno jeftinije načine, a ne da se troši na „pozive na plaćanje“ potom umirovljenike tjera na odlazak u poštu, gdje zbog par kuna još moraju i s dodatnih pet kuna pojačati novčani promet Hrvatske pošte.

[highlight] Kada to pomnožite s tko zna koliko desetaka tisuća uplata širom Hrvatske, riječ je o nemaloj svoti koju je netko smisleno izvukao iz džepova građana. I još na krajnje bezobrazan i bezobziran način! [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari