POTEZ PRED IZBORE

Ukida se mostarina za Krčki most! Spajaju se ARZ i HAC, evo kada bi mogli početi besplatno prelaziti

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar Butković je svjestan da će oponenti ovaj postupak povezati s nadolazećim parlamentarnim izborima

Cijeli proces pripajanja trajat će nekoliko mjeseci, a odluka o ukidanju mostarine mogla bi se donijeti već 15. lipnja ili pak najesen.

Vlada će u sljedećih 10 dana donijeti odluku o početku procesa pripajanja tvrtke Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ) Hrvatskim autocestama (HAC), čime bi formalno ta tvrtka prestala postojati, a sve poslove upravljanja autocestama koje su sada pod njezinom nadležnošću, te mostom Krk, preuzeo bi HAC, najavio je jučer ministar prometa Oleg Butković. S danom pripajanja ARZ-a HAC-u ukinut će se i naplata mostarine na most Krk jer će tada i formalno biti raskinut ugovor o koncesiji kojim je ARZ dobio pravo naplaćivanja cestarine na autocestama i mostu Krk. Prestankom koncesije ukida se i zakonska osnova za naplatu mostarine, rekao je jučer ministar Butković piše Jutarnji list.

Pripajanje ARZ-a HAC-u trajalo bi nekoliko mjeseci pa bi se i mostarina ukinula na jesen. No, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u HAC-u traže pravne modele kako bi se ta odluka mogla donijeti i prije. Možda već 15. lipnja.

“Uvijek sam bio za ukidanje mostarine na mostu Krk, ali to nismo mogli provesti zbog protivljenja banaka kreditora ARZ-a. Sad kad pripajamo ARZ HAC-u, to je moguće”, rekao je Oleg Butković. Stvarni prihod od mostarine na mostu Krk je oko 33 milijuna kuna bez PDV-a na godišnjoj razini.

Ideja da svim autocestama koje nisu pod privatnim koncesionarima upravljaju Hrvatske autoceste stara je nekoliko godina. No, proces ukidanja ARZ-a nije bio moguć.

“Tome su se protivile banke kreditori ARZ-a. Mi se već godinu i pol dana borimo s time i sada smo u završnim pregovorima s bankama da pristanu na to. Ako neka od banaka na to ne pristane, kredit ćemo im isplatiti preko HBOR-a“, najavljuje Butković. Ukupno kreditno zaduženje ARZ-a sada je 4.566,448.951 kn, od čega su 492,015.611 kn kratkoročna, a preostalo dugoročna zaduženja.

Ministar naglašava da će se ovim pripajanjem na dulji period ostvariti uštede u cestarskom sektoru jer će se ukinuti dvostruko poslovanje – objedinjavanje upravljanja autocestama u državnom vlasništvu olakšat će i uvođenje novog sustava naplate cestarine.

Ministar Butković je svjestan da će oponenti ovaj postupak objedinjavanja i ukidanje mostarine za most Krk povezati s nadolazećim parlamentarnim izborima. “Nema to veze s izborima. Željeli smo mi to napraviti i prošle godine, ali nismo mogli zbog protivljenja banaka”, naglašava Butković.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari