UKLJUČITE SE! U Rijeci bogat program Europskog tjedna mladih uključuje eko, debatni, rekreativni kutak…

Europski tjedan mladih obilježava se svake dvije godine diljem Europe, a ove godine provodi se od 29. travnja do 5. svibnja na temu Demokracija i ja.

Tijekom Tjedna mladih, 30. travnja i 6. svibnja, u Rijeci će se organizirati aktivnosti namijenjene prvenstveno mladima, ali i široj zainteresiranoj javnosti.

Riječki program Europskog tjedna mladih:

U Parku Mlaka, 30. travnja od 12.00 do 15.00 sati mladima će se ponuditi;

informativno – edukativni kutak gdje će moći dobiti informacije o mogućnostima sudjelovanja u procesima donošenja odluka i demokratskim procesima uoči predstojećih izbora za Europski parlament kao i o mogućnostima aktivnog uključivanja u projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Mladi će se moći upoznati s različitim projektima koji nastaju u zajednici i za zajednicu kao primjerima dobre prakse, moći će se informirati o prilikama za mobilnost mladih u okviru Erasmus + programa te dobiti razne druge informacije shodno njihovom interesu. Također mladi će ovdje moći razmijeniti iskustva s mladima iz drugih zemalja koji borave u našem gradu;

eko kutak u kojem će se mladi informirati o važnosti održivog razvoja te će moći sudjelovati u edukativnim aktivnostima vezanima uz pravilnu pripremu i ispravno postupanje s otpadom;

debatni kutak u kojem će mladi imati mogućnost raspravljati o temama koje su im važne;

rekreativni kutak koji će se formirati s ciljem promicanja zdravih stilova života i skretanja pažnje na važnost rekreacije.

U Gradskoj vijećnici, 6. svibnja u 12.00 sati održat će se:

prezentacija rezultata istraživanja mladih u Hrvatskoj, koje su proveli Zaklada Friedrich Ebert u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu.

panel rasprava na temu „Mladi u Hrvatskoj: stavovi, vrijednosti, potencijali“.

Organizacija događanja odvija se u suradnji Grada Rijeke i riječkih udruga: Centar tehničke kulture Rijeka i Udruga mladih Korak ispred, koji su ujedno i Eurodesk multiplikatori, Udruga Delta, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter te ustanova: Dom mladih Rijeka.

U aktivnostima sudjeluju i sljedeće organizacije/ustanove: Erasmus student network, Active Fitness Centar Rijeka, Sportski klub Pantera, KENDO klub Rijeka, Udruga LORI i ustanove: Rijeka 2020 d.o.o., Komunalno društvo Čistoća d.o.o., Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Program u Gradskoj vijećnici ujedno je sastavni dio programa Slobodna Rijeka, kojim naš grad proslavlja Dana oslobođenja od fašizma.

Aktivnosti u okviru Tjedna mladih Grad Rijeka provodi kroz projekt „LoCall For YOUth – lokalno za mlade!“, u okviru programa Erasmus +, unutar aktualnog Programa za mlade Grada Rijeke te projekta Rijeka – zdravi grad.

Središnja tema Europskog tjedna mladih „Demokracija i ja“ stavljena je u fokus zbog nužnosti sudjelovanja mladih u donošenju odluka i u demokratskim procesima uoči predstojećih izbora za Europski parlament.

Također, cilj je, ovom temom, dodatno naglasiti važnost promicanja aktivnog građanstva i sudjelovanja mladih u zajednici te poticanja mladih na korištenje prilika koje im se pružaju u području mobilnosti.

Mladi čine vrlo heterogenu društvenu skupinu te će se kroz raznolike sadržaje, organizirane u sklopu Tjedna mladih, održati brojna događanja i aktivnosti u 33 države, sudionice programa Erasmus+ za čiju su koordinaciju i organizaciju zaslužne nacionalne agencije za provedbu E+ programa u suradnji s info mrežom za mlade Eurodesk.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj