NA DVIJE ETAŽE ZA 100 DJECE

‘Ukrali’ svu pažnju: Dobre želje malih Kostrenjana ugrađene u temelje novog vrtića

Koliko je za Kostrenu važna izgradnja novog vrtića i koliko mu se raduju najmlađi Kostrenjani, pokazali su polaznici Dječjeg vrtića Zlatna ribica sa svojim odgojiteljicama

Lijepim i šarenim prigodnim programom danas je u Kostreni svečano obilježen početak radova izgradnje novog dječjeg vrtića kojim je Općina Kostrena odgovorila na konstantno povećanje broja stanovnika koje bilježi u posljednjih nekoliko godina.

U duhu pomorske tradicije Kostrene, mališani iz Zlatne ribice za ovu su prigodu pripremili bocu s porukama i dobrim željama. Umjesto puštanja u more, ova je boca poput vremenske kapsule ugrađena u temelje novog vrtića, a njihove dobre želje nošene balonima vinule su se i u nebo.

Načelnik Vranić: Omogućit ćemo svoj djeci Kostrene kvalitetan predškolski odgoj

Dobrih želja kao ni ponosa nije manjkalo ni kod općinskog načelnika Dražena Vranića:

“Ovu godinu u kojoj obilježavamo 30-tu godišnjicu postojanja Općine Kostrena obilježili smo djelima, velikim i kapitalnim projektima.

Nakon otvorenja novog društveno-vatrogasnog doma u svibnju, Interpretacijskog centra „Kuća kostrenskih pomoraca“ koji će kroz koji dan otvoriti vrata i dobivenim sredstvima za izgradnju Centra za starije osobe, ovo je još jedan generacijski projekt kojeg ćemo realizirati. Koliki je njegov značaj najbolje ćemo sagledati kroz činjenicu da je upravo u studenome, sada već daleke 1999. otvorena sadašnja zgrada vrtića „Zlatna ribica“ koji će izgradnjom ove nove zgrade u Pavekima povećati svoj kapacitet za 5 novih odgojnih skupina. Time ćemo omogućiti svoj djeci Kostrene kvalitetan predškolski odgoj, odnosno da svi oni koji to žele i trebaju mogu pohađati vrtić”.

V.d. ravnateljica vrtića Zlatna ribica Katarina Bevandić izrazila je zadovoljstvo što sudjeluje u ovom za Kostrenu važnom, gotovo povijesnom trenutku i zahvalila Općini na razumijevanju potreba u predškolskom odgoju kao i težnji da se slijede najviši pedagoški standardi.

Završetak radova očekuje se sredinom 2025. godine

Ugovor o izgradnji i opremanju novog vrtića vrijedan 3,1 milijun eura (bez PDV-a), potpisan je početkom mjeseca s tvrtkom Novotehna, a završetak radova očekuje se sredinom 2025. godine.

Veći dio sredstava za realizaciju projekta Općina Kostrena osigurat će kroz dvije proračunske godine, manjim dijelom kroz kreditno zaduženje. Dio sredstava već je osiguran uspješnom prijavom Općine u partnerstvu s Dječjim vrtićem Zlatna Ribica na Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Kostreni je dodijeljeno bespovratnih 488 tisuća eura kojim će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnja državna agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije sufinancirati realizaciju projekta.

Zgrada vrtića na dvije etaže s kapacitetom za stotinjak polaznika

Projektno rješenje novog vrtića potpisuje Studio Mapa iz Rijeke, a napravljeno je prema najvišim pedagoškim standardima.

Zgrada vrtića bit će izvedena na dvije etaže s kapacitetom za stotinjak polaznika, raspoređenih u dvije jasličke i tri vrtićke skupine. Bit će tu vanjski i unutarnji prostori za igru, prilazni putevi i parkiralište.

Na krovu vrtića predviđena izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije kako bi vrtić bio i energetski učinkovit. Projektom se predviđa i kondicioniranje oborinske vode za potrebe navodnjavanja okoliša i sanitarne potrebe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari