PONOSNI NA OSTVARENO

Unatoč izazovnoj godini, u 2021. realizirani svi važni projekti u Primorsko-goranskoj županiji

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Zamjenici župana Vojko Braut, Marina Medarić i Petar Mamula na današnjoj redovitoj konferenciji za medije iznijeli su presjek 2021. godine kroz osvrt na najvažnije projekte u pojedinim resorima

Zamjenica Medarić izrazila je zadovoljstvo rezultatima, unatoč pandemijskim uvjetima, posebice u kontekstu cilja ravnomjernog razvoja županije.

„Unatoč otežanim uvjetima, možemo reći da smo na kraju godine zadovoljni s onime što smo realizirali. Završili smo projekte koje smo planirali i obećali, a neki su u tijeku. I dalje ostaje primarni cilj ravnomjerni razvoj naših mikro regija. Godinu zaključujemo zadovoljni“, rekla je i uputila riječi zahvale svim djelatnicima i suradnicima.

U području školstva i obrazovanja, istaknula je dovršetak izgradnje škole i sportske dvorane u Dražicama. U tijeku je izgradnja sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci i dogradnja OŠ na Rabu, a najavila je i gradnju škole u Marinićima, investiciju Županije i Općine Viškovo vrijednosti preko 80 milijuna kuna. Protekle godine Ugostiteljska škola u Opatija postala je Centar kompetentnosti težak 90 milijuna kuna, dok je za deficitarna zanimanja osigurano 370 tisuća kuna kroz stipendiranje.

U ovoj godini završen je i veliki projekt Putovima Frankopana kroz koji su obnovljeni frankopanski kašteli po Županiji, a projekt postao prepoznatljiv turistički proizvod. U sport je uloženo 5,7 milijuna kuna, tri puta više od hrvatskog prosjeka, kazala je zamjenica.

Obnovljene su riva u Mošćeničkoj Dragi, zapadni dio luke Cres, a zamjenica Medarić izrazila je nadu u skorašnji početak radova u luci Mrtvaškoj. Kako je najavila, u tijeku je projektiranje snižavanja dijela luke čime se ispunjava jedan od zahtjeva dijela mještana Ilovika, dok je u tijeku pronalazak rješenja za pristajanje u luci tijekom izvođenja radova.

VIDEO DANA:

Uložena su znatna sredstva u unapređenje smještajnih kapaciteta domova što direktno utječe na kvalitetu života i skrb stanara. Konkretno, 2,3 milijuna kuna namijenjeno je kapitalnim ulaganjima u ustanove socijalne skrbi, a pokrenuta je i izgradnja novog Doma za starije osobe u Klani u suradnji s pet jedinica lokalne samouprave.

U Gorskom kotaru provodile su se intenzivne aktivnosti. Otvoren je Centar za velike zvijeri koji i u epidemiji bilježi izvrsnu posjećenost. Nastavljeno je ulaganje u sportsko-rekreacijski centar Platak, otvorena Atletska staza u Mrkoplju, a 1,5 milijuna kuna namijenjeno je razvoju mreže sanjkališta, izvijestio je zamjenik Mamula i dodao da su do sada Općine Lokve i Općina Mrkopalj aplicirale na javni poziv, te potvrdio njegovo provođenje u narednim godinama s ciljem unaprjeđenja standarda zimskog turizma. Izrazio je nezadovoljstvo angažmanom države i naveo da bi se centralna razina trebala aktivnije uključiti kako bi se podigla kvaliteta života u Gorskom kotaru.

 „Dvije godine nakon održavanja konferencije u Gorskom kotaru na kojoj smo formulirali i poslali zaključke prema Vladi RH i nakon što je donesen Zakon o brdsko-planinskom području, koji je mrtvo slovo na papiru, nemamo program mjera ni sredstva za Gorski kotar, ali ni i ostala brdsko-planinska područja“, ustvrdio je zamjenik Mamula i izrazi nadu da će se u narednoj godini problem riješiti, a Gorani većim koracima zakoračiti u nove projekte i podizanje standarda na svojem području.

Dodao je ulaganje u novi postav Prirodoslovnog muzeja u dvorcu u Brodu na Kupi i istaknuo da je u 2021. PGŽ s 2,5 milijuna kuna bila jedan od glavnih podupiratelja udruga civilnog društva na ovome području. Vezano uz nacionalne manjine, uz redovnu podršku njihovom radu, dopunskim izborima osigurana je zastupljenost u predstavničkom tijelu.

Zamjenik župana Vojko Braut godinu je ocijenio izazovnom radi pandemije, ali i dva izborna ciklusa, lokalnih i dopunskih izbora za nacionalne manjine. Zahvalio se članovima Županijske skupštine koji su u ovim uvjetima rada pokazali odgovornost i usvojili proračun težak 1,5 milijardu kuna koji je ocijenjen kao kvalitetan i razvojan.

Podsjetio je da je bespovratnim potporama PGŽ poduzetnicima sufinancirala nabavku opreme u visini od 6,5 milijuna kuna, dok je kroz program kreditiranja pomogla s dodatnih milijun kuna. Izdavanjem uporabne dozvole završen je investicijski ciklus u Centar za poljoprivredu u Staroj Sušici, a turistička sezona zabilježila je 80% noćenja iz rekordne 2019. godine.

Unatoč najavama novog Zakona o zdravstvu koji predviđa centralizaciju županijskih zdravstvenih ustanova, PGŽ je nastavila ulaganja i investirala preko 20 milijuna kuna u Psihijatrijsku bolnicu Rab, Lječilište Veli Lošinj i u Thalassotherapiju Opatija i Crikvenica. Rebalansom proračuna, osigurano je stabilno poslovanje zdravstvenih ustanova u pandemiji, investirano u interventne službe, a započeta je i realizacija projekta Zdravstvenog centra na Rujevici.

Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj usvojila Plan razvoja 2022. do 2027., zaključio je zamjenik Braut.

Zamjenici župana zahvalili su svima na suradnji i uputili čestitke za Božić i dobre želje za Novu godinu.

Uoči pressa izjavu medijima dao je i glavni epidemiolog Dobrica Rončević koji je iznio današnje brojke. U PGŽ je tako osam novooboljelih osoba, a 228 ih je ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva smanjio se za 222 osobe na 2865. Bilježi se kontinuitet silaznog trend i iako pad nije brz, on je siguran, dok pad hospitalizacija zaostaje. Radi dokazanog brzog širenja nove varijante Omikron, pozvao je svih na pridržavanje mjera i cijepljenje.

Djeca u dobnoj skupini od 12 do 17 godina redovito se cijepe, dok je za sada relativno slab odaziv za djecu u dobi od 5 do 11 godina, no postoji tendencija porasta, rekao je Rončević.

Najavio je sutrašnji simpozij na Medicinskom fakultetu u Rijeci od 13 do 19 sati na kojemu će sudjelovati predavači iz primarne i bolničke zdravstvene zaštite, mentalnog zdravlja i bioetike te stručnjaci s Medicinskog fakulteta u timu profesora Stipana Jonjića, a upravo s ciljem kako bi se, među ostalim, poboljšao cjepni obuhvat djece na temelju stručnog mišljenja i znanstvenih dokaza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari