U PETAK

Upoznajmo Frankopane u Opatiji: Ljekovite priče Broda na Kupi u Biseru Jadrana

U sklopu manifestacije Upoznajmo Frankopane u petak (5. travnja) u opatijskoj će se Villi Angiolini predstaviti Interpretacijski centar Brod na Kupi Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.

Program počinje u 17 sati i za sve je posjetitelje besplatan.

Tajne brodskog kaštela razotkrivat će se kroz kvizove i društvene igre, a posjetitelji će moći kušati tradicionalnu brojsku buhtlju te nazdraviti Pelinovom kćeri, pićem od goranskog bilja koje proizvodi Lynx Craft Distillery iz Lukovdola.

Kroz sve to ispričat će se priča o povezanosti Frankopana s Gorskim kotarom. Krajem 14. stoljeća dodijeljena im je povelja za istraživanje, kopanje i preradu zlata, srebra, bakra, željeza i drugih metala, pa se u Gorskom kotaru počinje razvijati rudarstvo. Obitelj Zrinski unaprijedila je šumarstvo i trgovinu drvom. Obje plemićke obitelji, a pogotovo žene u njima, dobro su poznavale ljekovitost biljaka. Kućne su im apoteke bile opremljene priborom za liječenje i brojnim receptima, a u knjižnicama su se mogli naći herbariji i knjige o biljkama. Kmetovi su radeći u šumama i lovištima stjecali znanja koja danas nazivamo narodnom medicinom.

U Umjetničkom paviljonu Šporer građani, turisti i turistički djelatnici mogu razgledati izložbu Upoznajmo Frankopane čiji je cilj potaknuti ih da Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana obiđu i uživo.

Manifestacija Upoznajmo Frankopane u Opatiji je organizirana u povodu 180. godišnjice opatijskog turizma. Opatijci i njihovi gosti na nekoliko lokacija Bisera Jadrana do 12. travnja 2024. godine mogu upoznati bogatu frankopansku baštinu.

Manifestaciju Upoznajmo Frankopane organiziraju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suorganizaciji s Gradom Opatija i Festivalom Opatija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari