ODLIČNA PREDSEZONA

Uskrsne blagdane u gradu Krku obilježili brojni programi i zavidan turistički rezultat

U gradu Krku, tijekom uskrsnih blagdana, od 29. ožujka do 02. travnja ove godine, uzimajući u obzir komercijalni i nekomercijalni smještaj, ukupno je ostvareno 7.952 noćenja (odnosno 1.828 dolazaka), od čega ih je u kampovima realizirano najviše, čak 4.966, dok ih je u objektima u domaćinstvu zabilježeno 1.362, a u hotelima – 1.242.

Prema tome, možemo zaključiti kako je grad Krk u ovo, netom okončano, blagdansko vrijeme privukao brojne turiste, i to većinom Nijemce (2.105), Slovence (1.054), Slovake (943), Austrijance (931) i domaće goste (720).

U sklopu prigodnog programa Uskrs u gradu KrkuTuristička zajednica Grada Krka organizirala je, na Veliku subotu, 30. ožujka, inspirativnu tematsku interpretacijsku šetnju krčkom starom gradskom jezgrom pod nazivom Od Krša do zlata koja turistima, ali i otočanima biva snažnim motivom da naš drevni grad dožive iz jedne svježije perspektive. Od Trga krčkih glagoljaša, romaničke Crkve Majke Božje od zdravlja i ljekovitog autohtonog bilja, preko arhitekturom suvremenog osnovnoškolskog kompleksa i dvoglasja tijesnih intervala, pa sve do Trga Kamplin i knezova Krčkih, sudionici šetnje imali su priliku, uz stručno vodstvo, upoznati brojne povijesne lokalitete, ali i priče koje ih čine toliko jedinstvenima.

Na sam blagdan Uskrsa, 31. ožujka, na glavnome gradskom trgu – Veloj placi – organizirana je prigodna podjela uskrsne pince (pogače ili slatkog kruha), na zadovoljstvo okupljenih oplemenjena nastupom dvoje vrhunskih riječkih vokalista Vivien Galette i Voljena Grbca uz klavirsku pratnju Vladimira Babina.

Uskrsni ponedjeljak, 01. travnja, nakon poviješću inspirirane šetnje te koncertnog programa, prošao je u znaku proljetne biciklijade Local Bike Sightseeing Tour priređene s ciljem otkrivanja prirodnih i kulturnih ljepota šire okolice grada Krka. Okupljeni rekreativci tijekom ove višesatne avanture uživali su u atraktivnim ambijentima zapadnog dijela otoka, krenuvši od krčke rive, a posjetivši plodnim poljima prošaran Kimpi, osamljeni, ali impozantni Kaštel Salatići te naselja Lakmartin, Muraj i Kornić, s time da je završetak biciklijade bio obilježen povratkom u Krk.

Svoj prilog proslavi Uskrsa dale su i vrijedne članice Udruge Rukotvorine Krk, koje su u ožujku odradile seriju kreativnih radionica tijekom kojih su polaznici iskoristili mogućnost izrade pisanica u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama, dok je nekolicina susreta donijela i predstavljene tradicionalne tehnike pletenja maslinovih grana. Ne smijemo u ovome kontekstu izostaviti ni jednako vrijedne članice Zajednice Talijana Krk koje su prostor Galerije Decumanus, u sklopu prigodne izložbe, ispunile raznim umjetničkim, dekorativnim i uporabnim predmetima nastalim u mediju keramike i filcane ovčje vune, a inspiriranim proljećem i tradicijom koja se vezuje uz proslavu najvećeg kršćanskog blagdana. Svoje najrecentnije radove, nastale pod vodstvom dviju mentorica Renate Vojnić i Andrijane Rušin, predstavile su: Ana Morić, Mariela Butorac, Laura Stenta, Silvana Pavačić, Jasna Matulić, Biserka Franolić i Jasminka Gršković.

Kao i prethodnih godina, uz želju da se blagdanski duh potakne među svim građanima i posjetiteljima, u krčkom je središtu, postavljena velika oslikana pisanica, rad krčke akademske slikarice Alme Dujmović, koja je inspiraciju pronašla ne samo u morskom plavetnilu i podmorskim motivima poput stiliziranih školjki i puževa, već i poznatom antičkom mozaiku s prikazom Tritona, iskoristivši u slikanju karakterističan motiv njegovog (crnim pločicama satkanog) repa.

Fotografije: Borut Brozović i Luka Tabako (Turistička zajednica Grada Krka).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari