ULOVI SLABIJI

Video | Upozorenje iz Rijeke: Hoćemo li ostati bez jadranske lignje? More je sve siromašnije!

A je li vrijeme jedan od uzroka što nam je more sve siromašnije?

Iako je sezona liganja za nama, ribari su primijetili da je ulov sve slabiji. Ista se stvar događa s brojnim morskim vrstama

Vrijeme je da se ribari odmore od mora i more od ribara… a čini se da mu odmor treba. No ne zbog izlova, već zbog brojnih promjena koje utječu na život Jadrana, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

“Ja mislim da je ipak sve to u vezi ovog globalnog zatopljenja. More je toplije, planktona je manje. Znači riba nema dovoljno što bi trebala imati i normalno da je onda i ribe manje na tom području i sve”, govori ribar Željko Salopek.

A to se osjeti i u restoranima

“Kod lignja je to najizraženije, prošle godine je bila velika potražnja za lignjom, kako na svjetskom tržištu tako i na našem. Falilo je dosta. Ove godine ima dosta lignje, pogotovo naše, puna ju je placa”, govori vlasnica restorana Ivana Stolnik.

Iako domaćih liganja ima i sada kada nije sezona, kupci na riječkoj tržnici kroz godine primjećuju da ih je manje.

“Izlov. Sve se lovi, malo, veliko, sve od reda i to je to”, kazala je Neda Sandalj iz Lovrana.

“Liganja vjerojatno i nema, to vam je kvalitetna riba, to se izlovljava. Nje uvijek fali”, govori prodavačica na tržnici Slađana Marinković.

“Sad će doći plava riba pa će biti bolje onda. Gledamo okolo što je friško, jeftinije što ćemo možda kupiti. Možda osliće, ne znam, vidjet ćemo”, kazao je Darko Vidučić iz Rijeke.

Lovostaj na plavu ribu završava 15. veljače. A upravo su takva ograničenja pomogla da se brojne morske vrste oporave.

Koće miruju u rujnu i na proljeće…

…a posebno se pazi na veličinu oka, odnosno otvora mreže.

“Tako da je to oko prošireno, tako da taj mali muzgavac izađe. I onda ti mladi izlaze vani. Tako je Unija napravila i toga se pridržavamo, kazne su jake ako ne. Držimo se uvijek toga”, kazao je ribar Benđo Benvin.

Slična situacija kao s jadranskim lignjama bila je sa škampima, ali njih sada ima.

“Mislite li da je zabrinjavajuće? Ma mislim da nije. Uvijek su periodi došli kad je bilo više, kad manje. A dobro, ove jeseni se lovila neka lignja, govori ribar Salopek.

Ipak, vjeruje da prazne kašete nisu prava slika onoga što se događa i da će ribari mreže plesti i nasljednicima, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari