UREĐENJE PAVILJONA TRŽNICE BRAJDA Planira se obnova gornje etaže, popravak nadstrešnica, stepenice, dizala…

Odjel gradske uprave za gospodarenje imovinom objavio je natječaj za izvođenje radova na uređenju paviljona tržnice Brajda, kojima se između ostalog, planira uklanjanje postojećih dogradnji na istočnom i zapadnom pročelju i vraćanje izvornih nadstrešnica prema arhivskoj građi. Radovi se financiraju isključivo namjenskim sredstvima prikupljenima od koncesijske naknade.

Paviljon tržnice Brajda izgrađen je 1896. godine u neorenesansnom stilu, a projektirao ga je arhitekt Giacomo Zammatti. Zgrada tržnice Brajda pod zaštitom je kao spomenik kulture, a svoj vanjski izgled nije bitno mijenjala do današnjeg dana. Ovim projektom namjerava se zgradu maksimalno vratiti u izvorno stanje. Planiranim radovima, zbog ograničenih sredstava, neće se u potpunosti realizirati sve što je predviđeno projektom kojeg je izradila tvrtka ART DESING d.o.o., već će se isto nastaviti u slijedećim godinama, a riječ je o istočnoj nadstrešnici sa stolovima za prodaju, kioscima i uređenju prizemlja.

Zgrada paviljona tržnice Brajda i danas zadovoljava prvotnu namjenu. Premda je prostor galerije izgrađen kako bi se dobilo više prodajnog prostora, on je danas u potpunosti prazan. Zidovi i podovi galerije obloženi su keramičkim pločicama koje su oštećene i potrebno ih je zamijeniti. Također su oštećena i gazišta stepenica, a transportni lift nije u funkciji. Stoga se ovim projektom namjerava zgradu maksimalno vratiti u izvorno stanje (izgradnjom nadstrešnica i uklanjanjem dograđenog dijela) te stavljanjem u funkciju gornje etaže s dizalom.

Izvedbenim projektom planira se uklanjanje postojećih dogradnji na istočnom i zapadnom pročelju i vraćanje postojećih nadstrešnica prema arhivskoj građi. Na istočnom pročelju, ispod nadstrešnice, planira se uređenje zelene tržnice i postava prodajnih pultova. Na zapadnom pročelju, ispod nadstrešnice, planira se postava 6 kioska u kojima se planira prodaja cvijeća, meda, pekarskih proizvoda i slično.

Sanacija unutarnjeg prostora paviljona (prizemlje i galerija) odnosi se u najvećem dijelu na zamjenu zidnih keramičkih pločica u svim prodajnim prostorima i postavu novih protukliznih pločica jednostavnih za održavanje. Raspored prodajnih mjesta uz fasadne zidove se zadržava. U prizemlju centralnog dijela predviđeno je uređenje dva nova prodajna mjesta natkrivena ostakljenim krovom. Prostor ribarnice bit će zatvoren fiksnim ostakljenim stijenama, a ulaz u ribarnicu predviđen je kroz automatska klizna vrata, nasuprot istočnom ulazu u paviljon.

U prizemlju paviljona predviđen je novi sanitarni čvor za invalidne osobe. Predviđena je i ugradnja dizala koji će služiti za pristup invalidnih osoba na galeriju, kao i za transport robe i ambalaže u prodajne prostore na galeriji. Sanirat će se i postojeće stubište, na način da će se svi oštećeni dijelovi zamijeniti, a na gazišta će se postaviti nove obloge od gres ploča i kamena. Drveni rukohvat i metalni stupovi ograde galerije i stubišta će se također sanirati. Namjene prostora definirane su koncesijskim ugovorom sa TD Tržnice Rijeka.

U zadnje tri godine na navedenoj zgradi saniran je krov, fasada, vanjska stolarija, elektroinstalacija kata sa pratećim radovima, a sve pod nadzorom predstavnika Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Zahvatima koji će se realizirati, a s čijom će se realizacijom nastaviti u idućim godinama namjerava se prvenstveno očuvati jedinstvena vrijednost ovog objekta, ali i povećati atraktivnost prodajnih prostora koji se u njemu nalaze. Sukladno propisima koji reguliraju ovo područje, svi radovi financiraju se isključivo namjenskim sredstvima prikupljenima od koncesijske naknade.

(I.N./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari