U OPATIJI ODRŽANA DODJELA

Uručena tradicionalna priznanja za hrabrost i spašavanje ljudskih života na moru “Plava vrpca Vjesnika”

U hotelu Royal u Opatiji održana je 59. dodjela priznanja “Plava vrpca Vjesnika”, tradicionalnog priznanja pomorcima za hrabrost i spašavanje ljudskih života na moru. Dobitnike Plave vrpce u uvodu svečanosti pozdravile su zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić i Izabela Linčić Mužić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze.

“Nalazimo se u odabranom društvu koje je odabrano prema kriterijima izvrsnosti, profesionalnosti, hrabrosti i iznad svega ljudskosti,” rekla je Linčić Mužić, ističući da i sama dolazi iz obitelji pomoraca u kojoj se s ponosom čuva i jedna Plava vrpca.

Za priznanje “Plava vrpca Vjesnika” 2023. bilo je nominirano šest pothvata spašavanja ljudi i imovine – po tri u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji, a nagrade je dobitnicima uručio Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

U pojedinačnoj konkurenciji, Plava vrpca je uručena Luki Krmiću iz Komina, drugom časniku palube na brodu Resstborg, koji je rukovodio akcijom spašavanja kubanskih migranata u Meksičkom zaljevu.

Dobitnici Plave vrpce Vjesnika 2023. u momčadskoj konkurenciji su Niko Peršić (40) iz Rijeke i Andrija Dević (41) iz Sukošana, koji su ploveći u svojstvu kormilara na talijanskom istraživačkom brodu ledolomcu Laura Bassi iskazali veliku stručnost, požrtvovnost, odlučnost, hrabrost i snalažljivost prilikom spašavanja 92 migranata u Jonskom moru, 19. studenog 2022.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari