EVO DETALJA

Uskoro kreću upisi u gradske dječje vrtiće More, Rijeka i Sušak

Od 17. do 21. travnja trajat će upisi djece u dječje vrtiće Rijeka, Sušak i More za pedagošku 2023./2024. godinu.

Grad Rijeka osnivač je ustanova Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić More i Dječji vrtić Sušak u kojima se provodi redoviti 10-satni program predškolskog odgoja te niz drugih programa za djecu, od navršenih jedne godine života do polaska u osnovnu školu.

Prijave za upis djece u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za sva tri gradska vrtića zaprimat će podnošenjem Prijave za upis djeteta elektroničkim putem ispunjavanjem e-obrasca na Informacijskom servisu Grada Rijeke i prilaganjem odgovarajuće dokumentacije.

U jasličke programe upisuju se djeca koja do 31. 8. tekuće kalendarske godine navrše jednu godinu, dok se u vrtićke programe upisuju djeca koje do tog datuma navrše tri godine.

Tko ostvaruje prednost pri upisu?

Temeljem Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Rijeka, jednaku prednost pri upisu djece u Dječji vrtić Rijeka ostvaruje:

-dijete koje zajedno s oba roditelja, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji, ima prebivalište na području grada Rijeke

-dijete kojem je dodijeljen skrbnik odnosno dijete koje je smješteno u udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi, neovisno o njegovom prebivalištu, ako njegov skrbnik ili udomitelj ima prebivalište na području grada Rijeke, odnosno ako ustanova socijalne skrbi ima sjedište ili podružnicu na području grada Rijeke

-dijete strani državljanin koje ima odobren najmanje privremeni boravak ili odobrenu međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj i živi na području grada Rijeke zajedno s oba roditelja odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji.

Prednost pri upisu djeca ostvaruju prema redu prvenstva razrađenom metodom bodovanja u sukladno zakonu: djeca koja do 1. travnja 2023. godine navrše četiri godine života, djeca roditelja invalida Domovinskog rata, djeca oba zaposlena roditelja, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca samohranih roditelja, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, djeca koja su ostvarila pravo na uslugu smještaja u udomiteljskoj obitelji, djeca s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima, djeca osoba s invaliditetom upisanih u Hrvatski registar osoba s invaliditetom i djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili su korisnici zajamčene minimalne naknade.

Prednost pri upisu u okviru utvrđenog broja slobodnih mjesta po programima i odgojnim skupinama ostvaruje dijete s većim zbrojem bodova. Ukoliko dvoje ili više djece ostvari jednak broj bodova redoslijed na Listi reda prvenstva utvrđuje se po kriteriju starosti djeteta, od starijeg prema mlađem.

Popis nužne dokumentacije i dokaza o činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti pri upisu koje je roditelj dužan priložiti prilikom podnošenja prijave za upis, sadržan je u odlukama o upisu djece i mjerilima upisa za pedagošku godinu 2023./2024. te u pravilnicima o upisu djece. Ove se odluke i pravilnici nalaze na mrežnim stranicama sve tri riječke predškolske ustanove.

Koliki broj prijava se može poslati?

Roditelji svoje dijete mogu prijaviti u sve tri gradske predškolske ustanove (Dječji vrtić More, Dječji vrtić Rijeka i Dječji vrtić Sušak) s time da se jedna prijava može se odnositi samo na jedan željeni podcentar (objekt) i jedan program. Roditelj ima mogućnost dati suglasnost da se dijete rasporedi u drugi podcentar ukoliko ne ostvari pravo upisa u željeni podcentar.

Rezultati upisa

Privremeni rezultati prijava za upis, odnosno Lista reda prvenstva objavit će se na mrežnim stranicama vrtića i oglasnoj ploči 15. svibnja 2023. godine, dok će konačni rezultati upisa biti objavljeni na mrežnim stranicama vrtića i oglasnoj ploči 1. lipnja 2023. godine.

Prije upisa roditelj je obvezan odazvati se pozivu vrtića i obaviti inicijalni razgovor uz prisutnost djeteta.

Djeca u vrtić kreću od 1. rujna 2023. godine, kada počinje pedagoška godina 2023./2024. Tada roditelji potpisuju ugovor te plaćaju beskamatni predujam.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari