21. I 22. LISTOPADA U EXPORTU

Uskoro riječka premijera predstave ‘Sjećanja gradova’ koja govori o burnoj riječkoj povijesti!

U srijedu i četvrtak, 21. i 22. listopada u 20 sati u Exportdrvu, Riječani će moći pogledati premijeru predstave Sjećanja gradova / Memoria civitatis, nastalu u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i StudiaK  iz Budimpešte, a u režiji Edvina Liverića.

Predstava je najvećim dijelom bazirana na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kaoVeliki val.

Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću.  Ali jednako tako, istovremeno ona govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.

Predstava Sjećanja gradova prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

 Sjećanja gradova izvode na raznim jezicima: na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluju i dijalektima. Takav dramaturško-redateljski zahvat izabran je kako bi dočarao te gradove kao prave europske melting potove toga vremena, što su oni zaista i bili u datom periodu.

 U 2019. godini predstava Sjećanja gradova proglašena je prema izboru kazališnih kritičara Mađarske jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija 2019. u toj zemlji.

Predstava je dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije predstave na ulazu u Exportdrvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari