ON LINE PREDAVANJA DOSTUPNA SVIMA

Započeo je Festival znanosti! I ove godine nudi bogat program znanstveno – popularnih predavanja

U Rijeci je u ponedjeljak, 12. listopada započeo osamnaesti po redu Festival znanosti te će trajati do subote, 17. listopada. Osim značajne slavljeničke brojke, ovo izdanje festivala po mnogočemu je posebno pa je tako Rijeka jedini grad u Hrvatskoj koji je odlučio održati ovu, inače, nacionalnu manifestaciju. Ovo je također godina kada će se po prvi puta najveći dio programa, koji broji čak preko šezdeset i pet događanja, odvijati u virtualnom svijetu, što je ujedno i prilika da se Festival predstavi široj publici.

Budući da je glavni cilj Festivala znanosti edukacija i popularizacija znanosti, kao središnji dio programa ističu se znanstveno-popularna predavanja, a online posjetitelji Festivala imat će priliku sudjelovati u nizu zanimljivih prezentacija iz područja biologije, fizike, društvenih znanosti, tehnologije.

Tako će Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu održati predavanje Trenutni status bioraznolikosti jadranske i sredozemne ihtiofaune o promjenama u sastavu flore i faune ovih mora te ekonomskim učincima promjena, dok će u predavanju naziva Elektromagnetni kod života Igor Jerman s Instituta BION iz Ljubljane propitati nove horizonte razumijevanja života i borbe protiv bolesti.

U svom izlaganju (Ne)kulture (inter)disciplinarnosti Marija Brajdić Vuković s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, posjetitelje će upoznati s pojmom metaforičkog slona kao ukupnog znanja koja različite znanosti pokušavaju dohvatiti te ukazati na potencijalne (i stvarne) probleme ovog pristupa.

O uzajamnoj vezi društvenih normi, ideološke krutosti i polariziranom društvu te koje posljedice ono ima za procese demokratizacije i globalizacije, govorit će Marko Jusup u svom predavanju naziva Sukob društvenih normi. Inače Riječanin, Jusup već nekoliko godina živi, radi i educira se u Japanu, a trenutno je zaposlen na Institutu za inovativna istraživanja pri Tokijskom institutu za tehnologiju u Japanu.

Uvijek atraktivnu temu umjetne inteligencije posjetiteljima online predavanja približit će Bojan Čukić s Fakulteta za računarstvo i informatiku na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu, SAD. Njegovo predavanje Umjetna inteligencija: ispravak starih ili sijanje novih društvenih nejednakosti otvorit će ne samo pitanje tehničkih izazova u sustavima umjetne inteligencije, već i ona koja se tiču novih oblika obrazovanja te socijalno – informacijskoga skepticizma.

Predavanje zanimljivog naslova Od nule do beskonačnosti – kratka povijest brojeva i brojki održat će Franka Miriam Brueckler s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dok će još jednu temu s područja biologije, ali ovaj put, molekularne, obraditi Marija Mihailović s Europskog instituta za onkologiju iz Milana.

U svom predavanju  Uloga i uticaj moderne biologije – matične ćelije, genetički inžinjering, reprogramiranje – na današnjicu, primer AUTIZMA Mihailović će predstaviti spoznaje kako je moderna biologija promijenila percepciju o autizmu i doprinijela potencijalnom liječenju ovoga poremećaja.

Niz znanstveno-popularnih predavanja završit će Vuk Vuković iz tvrtke Oraclum Intelligence Systems, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kroz svoje izlaganje Zašto smo tako loši u predviđanju budućnosti? Vuković će iznijeti načine kako da se to, usprkos svijetu punom neizvjesnosti, promijeni.

Raspored ovih, ali i svih ostalih predavanja, upute kako prisustvovati događanjima te dodatne informacije o programima nalaze se na službenoj web stranici Festivala.

Sudjelovanje na festivalu je besplatno za sve posjetitelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja