USPJEŠNA GODINA: Riječkom Centru tehničke kulture državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić

Dino Ilić, Boris Španić, Antonio Erdeljac i Ivana Žužić na Državnom natjecanju Infokup

Iza riječkog Centra tehničke kulture Rijeka uistinu je uspješna godina – realizirali su 15 projekata te proveli preko 1.850 sati radionica za preko 2.450 polaznika

Rad udruge smještene na Školjiću prepoznale su i nagradile brojne organizacije među kojima se na samom kraju 2017. godine našla i Republika Hrvatska koja je Centru dodijelila Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić.

Državna nagrada Faust Vrančić dodjeljuje se za iznimna postignuća u području tehničke kulture, a Centar ju je primio za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih, za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike te poticanje tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.

 

U 23 godine djelovanja Centar tehničke kulture Rijeka kontinuirano razvija tehničku kulturu grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Razvijeni su brojni programi za generacije djece, mladih, odraslih i umirovljenika te ranjivih društvenih skupina – nezaposlenih, umirovljenika i osoba s invaliditetom. Centar potiče suradnju s različitim dionicima tehničke kulture, a međunarodnim djelovanjem kroz sudjelovanje u mrežama te europskim i međunarodnim projektima, CTK Rijeka doprinosi međunarodnoj promidžbi tehničke kulture Republike Hrvatske.

CTK Rijeka organizira informatičke i robotičke tečajeve te potiče rad s darovitom djecom u oba područja. Njihove ekipe svake godine sudjeluju u sve više natjecanja – od Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, Infokupu, Logo ligi, Croatian Makers Ligi do izvanrednih natječaja za kreativne projekte.

U 2017. godini polaznici su postigli odlične rezultate: na natjecanju Infokup Antonio Erdeljac osvojio je 3. mjesto u kategoriji razvoja softvera web aplikacijom za lokalno oglašavanje ZoneFunds a Boris Španić 4.mjesto u kategoriji Logo te 8. u kategoriji algoritmi; u Logo lifi Mak Šolaja je osvojio 2. mjesto u kategoriji 2. razreda; na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici Boris Španić osvojio je 3. mjesto u kategoriji 7. razreda; a u Croatian Makers Ligi CTK Rijeka je proglašen najboljom ekipom u kategoriji Rijeka – mlađa dobna skupina.

Međunarodnoj prepoznatljivost Centra doprinijela je nagrada za najbolji suradnički projekt u mreži All Digital koju je CTK Rijeka primio za projekt Generation 0101 čiji je bio nositelj od 2014. do 2016. godine. Isti projekt uvršten je kao primjer dobre prakse u istraživanje Europske komisije o utjecaju Interneta i društvenih mreža u radu s mladima.

Izvršna direktorica CTK Rijeka Olivera Stanić ušla je među tri finalistkinje za nagradu za donositeljicu digitalnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici koju dodjeljuje europska mreža All Digital (mreža okuplja organizacije koje obrazuju građane u području informatike diljem Europe).

Dugogodišnja volonterka CTK Rijeka Ivana Žužić nagrađena je Godišnjom nagradom Zajednice tehničke kulture PGŽ za volonterski doprinos u tehničkoj kulturi, dok je Centar primio nagradu Organizator volontiranja koju dodjeljuje Volonterski centar SMART.

Godinu odličnih rezultata te brojnih priznanja i nagrada započeo je Grad Rijeka koji je Centru tehničke kulture Rijeka u lipnju dodijelio Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke za dugogodišnji doprinos osnaživanju lokalne zajednice za prihvaćanje novih tehnologija u svakodnevnom životu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari