OD 17. DO 20. SVIBNJA

Uspješno provedena manifestacija Hrvatska volontira posvećena održivom razvoju

Od 17. do 20. svibnja sklopu manifestacije Hrvatska volontira u Hrvatskoj, između ostaloga i u Rijeci, održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti koje su uključile tisuće volonterki i volontera.

Hrvatska volontira 2023. okupila je oko 110 organizatora volontiranja koji su u mnogim gradovima mjestima proveli više od 150 volonterskih aktivnosti i uključili nekoliko tisuća građana – volontera.

Trinaestu kampanju Hrvatska volontira organizirali su Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom za beskućnike i ODRAZ-om – Održivi razvoj zajednice, kako bi istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem, kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Ove godine naglasak je stavljen na UN-ovih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja te se ove godine kampanja održala pod sloganom „Mali doprinos za veliki utjecaj“.

Volonterke i volonteri su se uključili u uistinu raznolike i šarolike aktivnosti, edukativne i kreativne radionice usmjerene raznim skupinama građana, uredili su prostorije i okoliš organizacija, pružali socijalne usluge, proveli aktivnosti usmjerene ranjivim skupinama, pružali ruku međugeneracijske solidarnosti, izrađivali razne rukotvorine, brinuli o životinjama, proveli akcije zaštite okoliša, brinuli o mentalnom zdravlju, volontirali u kulturi i sportu…

„Ukazali su nam da su baš oni promicatelji promjena u načinu razmišljanja podizanjem svijesti ili zagovaranjem tih promjena i inspiriranjem drugih te su prepoznati kao ključni dionici za postizanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Održavanjem manifestacije i okupljanjem velikog broja organizacija i volontera, želimo istaknuti značaj volontiranja kojim se postižu ciljevi održivog razvoja i kojim oživljavamo najplemenitije težnje čovječanstva – težnju za mirom, slobodom, mogućnostima, sigurnošću i pravdom“, ističu organizatori.

Brojne volonterske akcije provedene i u Rijeci

Volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku svake se godine brojnim aktivnostima uključili u obilježavanje manifestacije Hrvatska volontira. Tako je okviru HKD-ovog programa Kortil uživo nastavljeno s uređenjem trga između Osnovne škole Centar, Građevinske tehničke škole i Graditeljske škole za industriju i obrt.

HKD-ove volonterske snage obilježile su Međunarodni dan muzeja angažmanom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Istoga dana učenici OŠ Nikola Tesla imali su priliku uživati u vođenoj turi kroz Gradsko kazalište lutaka u pratnji volonterke. Članovi Školskog volonterskog kluba „Teslići volontiraju“ i korisnici programa „Školsko poslijepodne samo za mene“ naučili su kako izgleda produkcija lutkarske predstave, od izrade lutaka, uvježbavanja dramskog teksta do oblikovanja rasvjete i tona na pozornici, a saznat će i što se sve događa iza kulisa.

U sklopu HKD-ovog programa „Volonteri za volontere“ pod vodstvom kreativne volonterke Nives Turščak održana je radionica kukičanja.

Kruna volonterskih aktivnosti bila je šetnja Korzom u povijesnim kazališnim kostimima iz predstave HNK Ivana pl. Zajca, uz predstavljanje kazališnog i Volonterskog programa. Volontersku podršku pružili su i članovi školskog volonterskog kluba Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Udruga za razvoj civilnog društva SMART u suradnji s Udrugom Oaza i Prihvatilištem za beskućnike Ruže sv. Franje provela je volontersku akciju pod nazivom „Čovječe, razveseli se“.  Akcija je bila prilika za međusobno učenje, dijalog, senzibilizaciju mladih sugrađana za izazove i predrasude s kojima se bore beskućnici, kao i za razvoj međugeneracijske suradnje.

Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka u suradnji s udrugom Urbani Separe organiziralo je eko akciju čišćenja parka Lovora. Posađena su stabla murve, uređen okoliš i očišćeno smeće, a za volontere i građane organizirana je kratka tura parkom.

Socijalna samoposluga “Kruh sv. Elizabete” organizirala je niz akcija vezanih uz pomoć najpotrebitijim članovima našeg društva, od prikupljanja namirnica do podjele paketa korisnicima.

Udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić“ provela je kreativnu radionicu izrade uporabnih predmeta od recikliranih materijala za učenike osnovne škole. Pod nazivom #makeover Portića održana je akcija preuređenja prostora udruge Portić. Društvo za istraživanje i potporu (DiP) organiziralo je radnu akciju u Dipovom vrtu, a volonterske akcije proveli su i Učenički dom Podmurvice, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Graditeljska škola za industriju i obrt te Prva riječka hrvatska gimnazija.

Građani se u volontiranje mogu uključiti tijekom cijele godine

Građani cijele godine mogu uključiti u volontiranje, upoznati svoje sugrađane i prepoznati njihove potrebe, učiniti nešto dobro i pritom se zabaviti, dijeliti i učiti nova znanja i vještine. Građani se mogu javiti svojem najbližem volonterskom centru i pronaći aktivnosti za sebe! Kontakti volonterskih centara u Hrvatskoj dostupni su na web stranici Hrvatskog centra za razvoj volonterstva. Građani se mogu registrirati i u Volonterku te odabrati aktivnosti koje ih inspiriraju.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva zahvaljuje svima koji su se uključili u aktivnosti manifestacije Hrvatska volontira ali i u volontiranje tijekom cijele godine, poručujući „Hvala što ste tu!“.
„Također, izražavamo zahvalnost svima koji su se ove godine uključili u saniranje štete uzrokovane poplavama u Hrvatskoj, a koji su i inače tu u kriznim situacijama“, zahvaljuju organizatori.

Kampanju je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari