USUSRET PROSLAVI Obersnel: „Zbog događanja u proteklim mjesecima iznimno je važno govoriti o oslobođenju od fašizma

Program obilježavanja 3. svibnja – Dana oslobođenja Rijeke od fašizma – već je započeo otvorenjem izložbe fotografija Petra Fabijana na Korzu

Ove godine program obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od fašizma započeo je 29. travnja otvorenjem izložbe fotografija pod naslovom „Rad“ autora Petra Fabijana. Radi se o nizu crno- bijelih fotografija s motivima rada i radnika Brodogradilišta 3. Maj postavljenih na ostakljenim panoima na Korzu. Izložba ostaje na Korzu do 10. svibnja.

Program obilježavanja 3. svibnja predstavili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Arsen Cimaš, potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je zbog događanja u proteklim mjesecima iznimno važno govoriti o oslobođenju od fašizma i podsjetiti se događanja iz tog vremena.

Gradonačelnik je dodao kako je ponosan što su se ove godine obilježavanju 3. maja priključile i sve riječke osnovne škole sa raznolikim i opsežnim programom. „Važno je uključivati mlade generacije u ovakva obilježavanje kako bi se odgajali u duhu antifašizma“, rekao je Obersnel a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

U program se uključilo i Art-kino, gdje će bit prikazana dva filma; 3. svibnja Spomenik, a 4. svibnja Val.

Također, 3. svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održat će se Svečana akademija u organizaciji Grada Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. Isti dan u 18 sati u Gradskoj vijećnici održat će se predstavljanje knjige Slavka Goldsteina „Jasenovac – tragika, mitomanija, istina“.

Ove godine, 3. svibnja, Rijeka obilježava 71. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari