GRADSKO VIJEĆE USVOJILO

Usvojen Plan djelovanja Grada Rijeke u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu

Gradsko vijeće usvojilo je Plan djelovanja Grada Rijeke u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu.

Temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, prirodnom nepogodom smatraju se iznenadne okolnosti uzrokovane nepovoljnim vremenskim prilikama, seizmičkim uzrocima i drugim prirodnim uzrocima koje prekidaju normalno odvijanje života, uzrokuju žrtve, štetu na imovini ili njezin gubitak te štetu na javnoj infrastrukturi i u okolišu.

Prirodnim nepogodama smatraju potres; olujni, orkanski i ostali jak vjetar; požar; poplava; suša; tuča; mraz; izvanredno velika visina snijega, snježni nanos i lavina; nagomilavanje leda na vodotocima; klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta te druge pojave takva opsega koje, ovisno o mjesnim prilikama, uzrokuju bitne poremećaje u životu ljudi na određenom području.

VIDEO DANA:

Prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 % vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 % prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 %.

Ispunjenje uvjeta za proglašenje prirodne nepogode utvrđuje gradsko povjerenstvo, koje obavlja i poslove u vezi s procjenom štete i dodjele sredstava pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda. Gradsko vijeće Grada Rijeke je u veljači 2020. godine imenovalo je Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, na vrijeme od četiri godine.

Gradsko vijeće je dužno temeljem Zakona, svake godine donijeti Plan djelovanja za sljedeću kalendarsku godinu radi određenja mjera i postupanja djelomične sanacije šteta od prirodnih nepogoda. Plan sadržava popis mjera i nositelja mjera u slučaju nastajanja prirodne nepogode; procjene osiguranja opreme i drugih sredstava za zaštitu i sprječavanje stradanja imovine, gospodarskih funkcija i stradanja stanovništva, kao i sve druge mjere koje uključuju suradnju s nadležnim tijelima, znanstvenih ustanova i stručnjaka za područje prirodnih nepogoda.

U protekloj 2021. godini na području Grada Rijeke nisu proglašene prirodne nepogodne koje su mogle uzrokovati štete, pa stoga nisu bila niti zatražena sredstva pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda.

Kad bi bilo potrebe, novčana sredstva u prvom redu bi se osiguravala iz državnog proračuna, a onda i iz fondova EU i donacija. Nepovratna sredstva pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda strogo su namjenska sredstva te se raspoređuju prema postotku oštećenja vrijednosti potvrđene konačne procjene štete, o čemu odlučuje Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Gradsko vijeće je Plan djelovanja Grada Rijeke u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu, s izvješćem za prethodnu godinu donijelo na 7. sjednici Gradskog vijeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari