VRIJEDNE RESTAURATORICE

Video | (FOTO, VIDEO) PREKRASNO! Pročelje riječkog kolodvora obnovile su žene: ‘Ne boje se visine, ne boje se raditi’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Riječki željeznički kolodvor, sinonim je za zapuštenost. No stvari se mijenjaju. Potpuno propalo kulturno dobro i svjedok mađarske arhitekture, s kraja 19. stoljeća, dobilo je novi sjaj

Pročelje je obnovljeno, a cijeli su posao obavile uglavnom žene. Kamere RTL-a snimile su kako danas izgleda Riječki željeznički kolodvor.

Hrvatske željeznice uložile su 25 milijuna kuna, ali talent hrvatskih restauratorica vrijedniji je od novca, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Žene kojima se i kamen savija. U ekipi ih je inače 18, ali izmjenjuju se. Na novi izgled pročelja s pravom su ponosne.

“Najzahtjevnije je bilo počistiti sve terakotne elemente koji su bili samo prefarbavani tokom vremena, na kojima se nakupilo svih atmosferilija i ostalih nečistoća”, objašnjava Eni Jukopila, voditeljica radova.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Sve je napravljeno i prije roka, no unutrašnjost će kasniti. Ne zbog njih, već zato što su otkrivena vrijedna djela.

“Radi se o kraju 19. stoljeća. To su šablonski oslici, vrlo su pojednostavljeni. U planu je novi projekt, nova izrada projekta, odnosno plana i tek onda ide razrada našeg posla”, kaže restauratorica Katarina Bačić.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Po cijele su dane na kolodvoru, a dovršavaju i druge poslove. Pa su tako ovdje dovezle i skulpture s opatijske Kristalne dvorane.

“Sve smo sebi donijele, ovdje imamo najviše posla pa onda dodatne poslove si isto tako dovodimo ovdje”, pojašnjava Jukopila.

Paralelno s njima rade i građevinci, kojima je posao na obnovi kolodvora najljepši ikada.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

“Kad sam vidio da ženske se penju na skelu, kao mi muškarci. To je nešto fantastično. Ne boje se visine, ne boje se raditi. One su isto ko mi. I hladno i kiša, nema veze. Svi mi radimo”, tvrdi Gordan Grabovac, pomoćni radnik.

Do ljeta iduće godine bit će gotovo sve. Djevojke će stvarati neka nova čuda. Ne znaju još koja, ali znaju da će se zbog njih penjati, doslovno i profesionalno, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari