SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Usvojen rebalans proračuna za 2022. uz tri amandmana oporbe; Nastavljena žučna rasprava o Galebu!

Gradsko vijeće usvojilo je prve Izmjene i dopuna Proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu, kojim se prihodovna strana proračuna povećava za gotovo 90 milijuna kuna.

Prijedlogom prvih izmjena i dopuna Proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu prihodi i primici Grada Rijeke i proračunskih korisnika iznose 1.318.100.612 kuna, što predstavlja povećanje za 89.421.455 kuna, odnosno za 7,3% u odnosu na dosadašnji plan za 2022. godinu, a rashodi i izdaci proračuna iznose 1.297.500.000 kuna, što predstavlja povećanje za 93.874.000 kuna, odnosno za 7,8% u odnosu na dosadašnji plan. Planirani prihodi Grada iznose 980.257.472 kuna (74,4%), a prihodi proračunskih korisnika planiraju se u iznosu od 337.843.140 kuna (25,6%).

Kako je pojasnio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, ovaj rebalans proračuna obilježava povećanje prihoda, prvenstveno od poreza na dohodak, dok je rashodovna strana obilježena povećanjem materijalnih rashoda zbog cijena energenata i ostalih cijena te povećanja rashoda za zaposlene kako u gradskoj upravi, tako i kod proračunskih korisnika.

Planirano povećanje kapaciteta gradskih vrtića te povećanje izdvajanja za Socijalni program

Povećanje je i na stavki naknade za prijevoz djelatnika u gradskoj upravi i kod proračunskih korisnika zbog rasta cijene usluge javnog prijevoza KD Autotrolej, a zbog toga se povećava i stavka rashoda koja se odnosi na sufinanciranje studentskih karata i stavka unutar Socijalnog programa koja se odnosi na podmirenje troškova javnog gradskog prijevoza. Pod utjecajem rasta cijena energenata, namirnica i drugog, planirana su i veća izdvajanja za Socijalni program Grada Rijeke. Rast cijena energenata, ali i drugih troškova, utječe i na povećanje troškova poslovanja i troškova za redovan rad objekata kojima upravlja Rijeka sport.

Ovim rebalansom u proračun se uključuje zadržana dobit Rijeka prometa te će se navedena sredstva u cijelosti iskoristiti za poboljšanje komunalne infrastrukture, tj. za namjene u svezi gradnje i održavanja cesta.

Planira se povećanje kapaciteta Dječjih vrtića Grada Rijeke uređenjem prostora na Baredicama i na Kampusu. Shodno tome planiraju se i rashodi za uređenje i opremanje navedenih prostora te zapošljavanje potrebnih djelatnika za rad u novim odgojnim skupinama od 1. rujna 2022. godine, ukoliko uspije angažman građevinskog sektora. Planira se i povećanje na stavci sufinanciranja privatnih vrtića sukladno izvršenju prethodne godine i broju upisane djece.

Prihvaćeni amandmani Kluba vijećnika Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera

Na prijedlog rebalansa proračuna pristigla su četiri amandmana Kluba vijećnika Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera. Nakon obrazloženja gradonačelnika Filipovića, klub je povukao amandman kojim se predlaže sufinanciranje parkirnih mjesta za onkološke bolesnike u KBC-u Rijeka. Kako je pojasnio gradonačelnik, prijedlog se ne može prihvatiti jer bi se radilo o paušalom rješenju, no trenutno se radi na tome da se povećanjem kapaciteta parkirališta oko riječkog lokaliteta KBC-a i implementacijom novog parkirališnog sustava stvore preduvjeti za drugačiju organizaciju parkiranja.

Prihvaćena su ostala tri amandmana kluba vijećnika Možemo!, Akcija mladih i Unija Kvarnera, koji se odnose na dodjelu poklon-bona za božićno-novogodišnje blagdane za dugotrajno nezaposlene osobe, održavanje i sigurnost pješačkih prijelaza te izradu studije društveno priuštivog stanovanja.

Rebalans proračuna usvojen je većinom glasova vijećnika, za koji su glasovali vijećnici SDP-a, PGS-a, Možemo!, Akcije mladih, Unije Kvarnera, HSU-a, SDSS-a i IDS-a, dok su protiv bili vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Davora Štimca te Mosta.

Vijećnik Josip Ostrogović je u ime Kluba vijećnika HDZ-a naglasio kako unatoč dobrim stranama rebalansa proračuna, poput povećanja izdvajanja za Socijalni program, proširenja kapaciteta vrtića ili povećanja plaća zaposlenika gradske uprave i proračunskih korisnika – zalažući se pritom za povećanje efikasnosti – ne mogu podržati prve izmjene proračuna za 2022. godinu. Vijećnik Ostrogović je naglasio kako ne mogu podržati rebalans budući da u njemu nedostaje veća briga za umirovljenike, sport i poduzetništvo. Naglasio je kako je rast Rijeke prespor, prodaju zemljišta za izgradnju višenamjenske građevine u kojoj će biti i autobusni kolodvor ocijenio je rasprodajom obiteljskog srebra, dok se, umjesto u projekte vrtića ili stanove za mlade obitelji, i dalje ulažu sredstva u obnovu broda Galeb.

Rasprava o sredstvima predviđenima za brod Galeb u proračunu za 2022. godinu

Daljnje ulaganje u brod Galeb kao jedan od razloga nepodržavanja rebalansa proračuna istaknuli su i vijećnica Petra Mandić u ime kluba Mosta, koja je izrazila bojazan da se planira novo kreditno zaduženje za tu svrhu, te vijećnik Davor Štimac u ime Kluba vijećnika Nezavisne liste Davora Štimca.
„Smjer grada ide prema prodaji nefinancijske imovine za nadoknadu nerazvojnih proračunskih manjkova, što je izuzetno zabrinjavajuće“, dodao je vijećnik Štimac.

Vijećnica Petra Karanikić je u ime kluba SDP-a naglasila kako podržavaju rebalans, budući da se njime pokušavaju zadržati svi dosadašnji planirani projekti i prilagoditi ih turbulentnim okolnostima u društvu.

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako nema novih zaduženja za brod Galeb, već se stavka u proračunu odnosi na povlačenje već ugovorenih kreditnih sredstava, koja se povlače sukladno ugovorenim situacijama.

„Imovina Grada Rijeke je preko 7 milijardi kuna i nitko ne prodaje obiteljsko srebro. Realizacija pojedinih projekta mora biti potaknuta i privatnim kapitalom, ne znam zašto se toga bojimo. Trenutno se u Rijeci odvija velik dio gradskih, državnih i prihvatnih investicija, a novac uložen u prometnu i lučku infrastrukturu dodatno će pridonijeti razvoju grada“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Govoreći o rashodima za zaposlenike, gradonačelnik je istaknuo kako je na 31. svibnja 2021. bilo zaposleno 507 službenika i namještenika, a 31. svibnja broj se smanjio na 488, dok je u istom razdoblju broj sistematiziranih radnih mjesta smanjen sa 542 na 507, naglašavajući kako je to je smjer u kojem se treba kretati.

Gradsko vijeće usvojilo je i izmjene odluka vezanih uz rebalans proračuna za 2022. godinu – odluku o izvršavanju proračuna, Program javnih potreba u kulturi, programe građenja i održavanja komunalne infrastrukture te Plan raspodjele sredstava spomeničke rente.

Na izmjene Plana raspodjele sredstava spomeničke rente pristigao je amandman kluba Mosta, koji su predložili da se 6.092.000,00 kuna, umjesto za radove na rekonstrukciji m/b Galeb te opremanje muzejskim postavom, preusmjere za rekonstrukciju Klobučarićevog trga te zamjenu azbestnih krovova u centru grada. Gradsko vijeće nije prihvatilo amandman.

Po drugi put povučena odluka o raspodjeli financijskog rezultata Grada Rijeke za 2021. godinu

Gradonačelnik Filipović je po drugi puta povukao Prijedlog odluke o raspodjeli financijskog rezultata Grada Rijeke za 2021. godinu. Prijedlog je povukao nakon što je Gradsko vijeće većinom glasova prihvatilo amandman kluba Mosta. Naime, klub Mosta i klub vijećnika HDZ-a podnijeli su identične amandmane, kojima su predložili da se 3 milijuna kuna, umjesto za EU projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika kulturne baštine“, koji se odnosi na uređenje Palače šećerane te broda Galeb, rasporedi za sanaciju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Prije izglasavanja amandmana Mosta, gradonačelnik Filipović je naglasio kako amandman ne može prihvatiti.

„Ovdje se radi o prihodima od spomeničke rente iz 2017., 2018. i 2019. godine, i to je bilo jasno naznačeno i u prošloj raspravi na Gradskom vijeću i zato smo je na ovoj sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka dnevno reda i informacija o statusu projekta obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima. Ne radi se o sredstvima iz 2021. godine nego o sredstvima koja su nakupljena od 2017. do 2019. godine, i to je bilo jasno u raspravi istaknuto i u proračunu za 2022. godinu koji je osvojen sredinom prosinca“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako je povukao točku nakon usvajanja amandmana, budući da u takvoj situaciji neće imati priliku realizirati predviđeno proračunom.

Za amandman kluba Mosta glasovali su i vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Davora Štimca, Akcije mladih i Unije Kvarnera, dok su protiv bili vijećnici SDP-a, PGS-a, HSU-a, SDSS-a i IDS-a.

Istovjetni amandman na protekloj sjednici podnijeli su vijećnici Akcije mladih i Unije Kvarnera, a nakon što ga gradonačelnik nije prihvatio, dio vijećnika je napustio sjednicu, čime je vijeće ostalo bez kvoruma za odlučivanje. Stoga je postignut načelni dogovor da se točka o raspodjeli financijskog rezultata razmotri na ovoj sjednici Gradskog vijeća. U međuvremenu je pripremljen materijal o trenutnom stanju radova na brodu Galeb i omogućeno svim vijećnicima da posjete brod i sami se na licu mjesta uvjere o stanju radova, kako bi nakon toga mogli razmotriti odluku o raspoređivanju sredstava o višku sredstava iz protekle godine, koji uključuje i druge stavke osim broda Galeb.

Informacija o statusu projekta obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima

Vijećnici su stoga danas raspravljali o Informaciji o statusu projekta obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, koju nisu prihvatili.

Vijećnici su informirani kako od 2017. do danas troškovi broda Galeb iznose 46.935.646,64 kuna (s PDV-om), dok su sredstva u iznosu od 62.476.520,64 kuna za dovršetak radova na rekonstrukciji broda osigurana su Proračunom Grada Rijeke za 2022. godinu. Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako se do kraja godine očekuje završetak radova i vezivanje broda na Molo Longu, na lokaciji koja bude dogovorena s Lučkom upravom. Pred kraj je i priprema natječaja za davanje u zakup dijela broda koji će se staviti u komercijalnu funkciju, a cilj je da i budući zakupnik veći dio radova obavi za vrijeme dok je brod galeb u brodogradilištu.

Rekonstrukcija broda Galeb, naglašeno je, odužila se zbog situacije s pandemijom, koja je prouzrokovala i produljenje rokova isporuke, te poremećajem na tržištu građevinskih materijala i proizvoda, kao i niza tehničkih razloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari