EVO DETALJA

Usvojeno Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske na području grada Rijeke za 2022. godinu

Gradonačelnik je usvojio Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske na području grada Rijeke za 2022. godinu.

Sukladno zakonskoj regulativi gradonačelnik Grada Rijeke dužan je za 2021., 2022., i 2023. godinu izraditi godišnje Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske na području grada Rijeke, za prethodnu kalendarsku godinu.

Predmetno Izvješće izradila je radna grupa sastavljena od predstavnika Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Odjela gradske uprave za komunalni sustav i KD Čistoća.

Podaci su prikupljeni od pravnih osoba uključenih u gospodarenje otpadom. Iz dostavljenih podataka navedenih u Izvješću, vidljivo je da se većina ciljeva definiranih važećim Planom gospodarenja Republike Hrvatske i Planom gospodarenja otpadom Grada Rijeke i tijekom 2022. godine ostvarena sukladno predviđenom dinamičkom planu.

Tako je primjerice iz podatka o količinama prikupljenih količina otpada, vidljivo kontinuirano povećanje količina odvojeno prikupljenih vrijednih i problematičnih vrsta otpada. Podaci govore da se u odnosu na 2015. godinu količina odvojeno prikupljenog otpada u 2022. godini povećala za 28,12%.

Kako bi te količine, ali i druge ciljne vrijednosti predviđene aktualnim Planovima gospodarenja otpadom, uskladile s ciljnim vrijednostima važećih Plana gospodarenja otpadom RH i Plana gospodarenja otpadom Grada Rijeke, u 2022. godini nastavljeno je s projektom uvođenjem individualiziranih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Do kraja 2022. godine podijeljeni su spremnici obiteljskim kućama na području 22 mjesnih odbora, a izabran je i model prikupljana otpada iz višestambenih zgrada. Kao najprihvatljiviji model odabrana je implementacija nadzemnih spremnika velikih kapaciteta od 2 do 4 m3, uz mogućnost kombinacije tehnologija iz ostalih predloženih modela kada je to potrebno zbog urbanističkih specifičnosti pojedinih područja grada Rijeke.

U 2022. godini postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi – sortirnice dobilo je uporabnu dozvolu, a trenutno je u pripremi javni natječaj za odabir upravitelja postrojenjem za sortiranje.

S ciljem podizanja svijesti važnosti o ispravnom postupanju s otpadom s naglaskom na sprječavanje nastanka i ponovnu uporabu otpada provedene su i brojne izobrazno-informativne aktivnosti.

Nastavljeno je i kontinuiranim praćenjem i sanacijom lokacija s odbačenim otpadom, što je popraćeno i uvođenjem tehnoloških rješenja, poput informacijskog sustava ELLO (Evidencija lokacija odbačenog otpada).

Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske na području grada Rijeke za 2022. godinu objavljeno je u Službenim novinama Grada Rijeke 6/23.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari