AKTIVNOSTI ZA OSOBAMA S INVALIDITETOM

Galerija | U Kostreni održana prezentacija inkluzivnog sporta Baskin

U organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i u suradnji s Košarkaškim klubom osoba s invaliditetom Kostrena, u dvorani u Kostreni održana je prezentacija projekta BASKIN. Sport je to koji u Italiji posljednjih nekoliko godina sustavno u aktivnosti uključuje veliki broj osoba s invaliditetom, odnosno sa teškoćama u razvoju.

Alberto Andriola, predsjednik kluba Zio Pino Baskin iz Udina, je kroz prezentaciju svim pristutnima pojasnio razvoj, filozofiju i pravila ovog inkluzivnog sporta, koji je osmišljen 2003. godine u Cremoni. Unazad nekoliko godina došlo je do velikog širenja Baskina unutar Italije, te se danas kroz organizirane aktivnosti klubova na taj način provodi upravo ono što samo ime projekta ukazuje: inkluzija kroz sport, u ovom slučaju košarku pravilima prilagođenu baš svima.

Ove promotivne aktivnosti za cilj imaju projekt Baskin pokrenuti i na području Primorsko-goranske županije, a potom i na teritoriju čitave Republike Hrvatske. “Jedna od zadaća Zajednice sportova PGŽ je promocija svih sportova koji djeluju na području naše Županije, pa tako i onih sportova kojih trenutačno nema ili koji su manje poznati javnosti. Veseli nas što imamo priliku promovirati projekt Baskin, koji se razvija i okuplja veliki broj djece s teškoćama u razvoju. Nadamo se da će i ove naše aktivnosti pridonijeti razvoju Baskina na našem području.”, rekla je Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ.

“Od 2018. godine imam želju prenijeti ovaj sport izvan granica Italije. Što je to baskin? To je pravi pravcati sport natjecateljskog karaktera, koji svim uključenima pruža priliku da se aktivno uključe i doprinesu scojo ekipi. Ne postoji veća nesposobnost od one kad čovjek ne vidi sposobnost jedne osobe, jer je previše koncentriran na njezine nesposobnosti. Dakle, glavni i osnovni pojam u ovom sportu je inkluzija, baskin pruža priliku svima da se osjećaju jaki, a to je inkluzija. Svi zajedno smo ušli u kontekst osoba s invaliditetom, prilagodili smo pravila da svi budu ravnopravni i da svi dobiju prigodu da se iskažu.” rekao je Alberto Andriola koji je okupljenima ukratko predstavio i osnovne principe baskina.

Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena, također je bio nazočan prezentaciji Baskina, te se okupljenima obratio kratkim pozdravnim govorom, naglašavajući širu društvenu vrijednost ovakvih sportskih programa, kojima je cilj uključivanje osoba s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti.

Prvi Baskin treninzi na našem području bit će organizirani u travnju, o čemu će se na vrijeme obavijestiti zainteresirana javnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari