UZ POMOĆ EU-FONDOVA U Staroj Sušici niknut će Centar za velike zvijeri

Na današnjem press kolegiju o temama očuvanja okoliša i projektu helikopterske hitne pomoći HEMS govorili su župan Zlatko Komadina, zamjenik župana Marko Boras Mandić te ravnateljica JU “Priroda” Sonja Šišić

U uvodnim riječima župan Komadina izvijestio je da su na prošlom kolegiju dominirale teme bioraznolikosti i očuvanja prirodne baštine. Usvojen je financijski plan “JU Priroda” u iznosu od 3.7 milijuna kuna i dano je zeleno svjetlo za projekt Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici. Time će se, naglasio je župan, bioraznolikost Primorsko-goranske županije iskoristiti u edukativne i turističke svrhe, a u Gorskom kotaru stvorit će se jaki punkt u funkciji izletničkog turizma.

Ravnateljica Šišić navela je planirane aktivnosti JU “Priroda” na očuvanju i promociji prirodne baštine.

Aktivnosti JU “Priroda” u 2016. godini bit će usmjerene na prirodoslovna istraživanja i provedbu monitoringa, ali i na turističku valorizaciju prirodnih vrijednosti. Tu posebno vrijedi istaknuti dva projekta: Centar za posjetitelje Beli, gdje su u tijeku radovi na uređenju posjetiteljskog centra, i budući Centar za velike zvijeri u Gorskom kotaru.

“Krajem prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 432.500 kuna nepovratnih sredstava za pripremu dokumentacije kako bi u 2016. godini bili spremni projekt i gradnju centra prijaviti na operativne programe 2014.-2020. s mjerom promicanja održivog razvoja i prirodne baštine. U roku od 6 mjeseci pripremit ćemo tu dokumentaciju i zatim prijaviti financiranje gradnje na operativni program EU. Cilj nam je u Centru prezentirati cijelu prirodnu baštinu, s posebnim naglaskom na velike zvijeri koje sve borave na malom prostoru, što je jedinstveno u europskim razmjerima”, pojasnila je Šišić. Također će se promovirati sva ostala prirodna baština i posjetiteljima pružiti dodatne aktivnosti u sklopu Centra, ali i u prirodi.

Osim ta dva centra, aktivnosti turističke valorizacije planiraju se i u ostalim zaštićenim područjima. U Kamačniku se osmišljava poučna glazbena staza, u Golubinjaku poučna staza o Risu, u Loparu poučna staza o prirodnom fenomenu pješčanih dina, a na Krku nova staza koja će povezati lokve u mrežu šetnica na otoku Krku.

Također će se raditi i na edukativnim publikacijama. Tako će izaći nove promotivne brošure o Gorskom kotaru, i o lokvama na otoku Krku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari