UZ POMOĆ RIJEČANA: Poljak koji je prije no što oslijepi poželio vidjeti more stigao u Rijeku

Foto: VisitRijeka

Marcin Žarniecki, 38-godišnji Poljak, u dva tjedna prešao je 700 kilometara na biciklu da bi prvi put vidio more

Marcin vrlo slabo vidi, te prije nego što u potpunosti izgubi vid želja mu je bila vidjeti Jadransko more, jer ga je Hrvatska koju je vidio na YouTubeu potpuno oduševila.

Turistička zajednica grada Rijeke uključila se u aktivnost te mu je osigurala smještaj i turističko vođenje. Tako je u četvrtak odmah čim je došao u Rijeku, u pratnji novinara portala Index.hr otišao na plažu Grčevo i po prvi put se okupao u Jadranskom moru. I kako kaže „more je jako slano“.

Cijela ova priča postala je viralna zahvaljujući Zagrepčanki Anamariji Tomašković, šogorici čovjeka koji je zbog znatiželje otkrio spektakularni podvig skromnog Poljaka.

Vidjevši poljsku zastavicu na biciklu pitao je može li kako pomoći s obzirom da je riječ o njegovom sunarodnjaku, no onda mu je Macin ispričao priču o kojoj nije mogao ni sanjati.

Zbog nedostatka novca autobus ili neko drugo prijevozno sredstvo nije bila opcija za Marcina. Anamarija je sve objavila na Facebooku, a broj ljudi koji je želio pomoć ostvarenju sna Poljaka bio je iznenađujuće velik. Želja i volja za ostvarenjem sna neopisiva je, a samim time govori i činjenica da ide sporednim, često makadamskim putevima jer zbog slabog vida glavnim cestama ne bi mogao doći.

Marcin boluje od retinopatije, oštećenja mrežnice oka, a unatoč hendikepu kojeg ima njegov pozitivan duh je izniman. Sve što sada vidi Marcin pamti i fotografira, kako bi kasnije mogao to naslikati.

U dva tjedna putovanja spavao je u šatoru i hranio se pecivima. U Poljsku se mora vratiti najkasnije do 29. srpnja kada će održati koncert jer je glazba vrlo važan dio njegova života, a najsretniji bi bio da održi koncert u Hrvatskoj. Išao je u školu za klavir, a samouk je za nekoliko instrumenata kao npr. gajde i cimbala.

San ovog nevjerojatnog Poljaka počeo se ostvarivati zahvaljujući ljudima velikog srca. Jedna turistička agencija organizirala mu je izlet na Plitvička jezera čime je započeo ostvarenje svog sna.

Marcin je izrazio želju da želi vidjeti Split, Zadar i Rijeku i izuzetno nam je drago da ga je Turistička zajednica grada Rijeke ugostila u Rijeci na Botelu Marina te mu osigurala i turističkog vodiča na poljskom jeziku da se upozna sa gradom.

Svoje putovanje Marcin nastavlja u subotu prema jugu i ispunjenju svog sna s upoznavanjem obale Hrvatske.

Foto: Facebook/A. Tomašković

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari