OD KRAJA LIPNJA DO KRAJA KOLOVOZA

UZ SVE MJERE: Najavljen bogat program 29. Kastafskog kulturnog leta!

U Kući Belice u Kastvu, najavljen je i predstavljen službeni program ovogodišnjeg 29. Kastafskog kulturnog leta koji će ove godine trajati od kraja lipnja do kraja kolovoza, a svečano otvorenje održat će se u petak, 26. lipnja.

Festival su najavili gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac, predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto, Helena Ninković Budimlija te administratorica udruge Kastafsko kulturno leto, Linda Petrović.

Predsjednica Udruge Helena Ninković Budimlija naglasila je kako je program pod sloganom “Kultura usprkos svemu” započeo u Kastvu i prije službenog otvaranja, izložbama u crkvi Svete Trojice u kojoj je trenutno postavljena izložba fotografija  autora Marka Valjka, a prije dva dana otvorena je i izložba Andree Dujmešić Kopić. Do kraja ljeta očekuje nas još izložbi – Marin Krstulović, Barbara Cetina, Diana Didi Radović i brojni drugi umjetnici.

“Iako imamo situacija s Covidom-19, krizom u društvu, kako ekonomskom tako i svojevrsnom apatijom i strahom, odlučili smo ipak ljudima ponuditi dašak kulture te glazbenu, likovnu i dramsku umjetnost na prelijepim trgovima i ulicama Kastva. Iako je planirani program bio bogatiji i puno veći, obzirom na navedeno i u dogovoru s našim partnerima, odlučili smo se na mnoštvo manjih, ali besplatnih programa. Tako se naplaćuju samo dramski programi na Crekvini, koji će se ove godine zbog posebnih mjera koje su na snazi održati pred manjim brojem gledatelja nego što je to uobičajeno, a iste mjere vrijedit će i za brojne besplatne glazbene i likovne programe. Željeli smo  ponuditi ljudima dašak slobode, sreće i zadovoljstva koju samo kultura može dati. Prilikom osmišljavanja i slaganja programa za ovu godinu, izuzetno nam je bilo važno obilježiti jubilej našeg velikog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova. I naravno tu smo se oslonili na stručnjake i naše drage suradnike Sašu Matovinu i Damjana Grbca, a držeći se  citata  Ivana Matetića Ronjgova “Saki neka stori svoju dužnost, saki neka svoj talent stavi va službu svojega naroda i njegove duhovne ili materijalne kulture”. Priprema se i izložba o Ronjgovu, Ervina Dubrovića nakon završetka KKL-a. Ovogodišnje izdanje 29. Kastafskog kulturnog leta službeno započinje 26. lipnja te će trajati sve do kraja kolovoza kada očekujemo tradicionalni  Čansonfest”, istaknula je Helena Ninković Budimlija.

Linda Petrović, administratorica Kastafskog kulturnog leta istaknula je da program otvorenja započinje nastupom Glazbenog društva Spinčići s početkom u 19 sati te spuštanjem zastave ispred ureda Festivala na Trgu Matka Laginje.

Prvi vikend Festivala biti će u znaku  radionica glume pod stručnim vodstvom glumice Olivere Baljak.

29. lipnja održati će se dječja radionica “Kamišibaj” odnosno pričanje priča na japanski način. Dječje radionice će se održati ispod Gradske lože te zasigurno razveseliti sve mališane.

3. srpnja održati će se prva po redu dramska predstava, kombinacija stand up komedije i kabarea pod nazivom Cabaret “preko veze” Teatra Moruzgva.

Koncert Antonia Krištofića održati će se u ponedjeljak 6. srpnja na Fortici, a taj dan započinju i radionice gitare pod vodstvom multiinstrumentalista Zorana Majstorovića – ovogodišnjeg dobitnika Porina. Radionice će trajati pet dana ispod Gradske lože, a završiti će koncertom polaznika koji će predhoditi nastupu Zoran Majstorović Tria na Fortici. Na ovogodišnjem KKL-u nastupit će još jedan dobitnik Porina – Andrej Grozdanov i to 19. srpnja također u Gradskoj loži.

9. srpnja Muška i ženska klapa Kastav nastupit će ispred Kuće Belice te će tako obilježiti 20. godina Udruge Kanat u spomen Ivanu Matetiću Ronjgovu.

Sredinom srpnja, točnije 12. srpnja na Trgu Lokvina nastupit će Jelena Radan uz Pedra Abreu koji će izvoditi najposebnije pjesme romantične fado glazbe, a koncertu će predhoditi otvorenje izložbe autora Marina Krstulovića te će oba događaja  zaokružiti romantični ugođaj stare jezgre Kastva.

U utorak 14. srpnja održati će se koncert Mistic rose ensembla u Gradskoj loži za one koji su došli s ciljem uživanja u toplim ljetnim noćima i zvucima bossanove.

Također u utorak, 21.srpnja održati će se projekcija filma Yalla Yalla pod Gradskom ložom.

Crekvina i njena impozantna kulisa, poslužiti će Marini Orsag s ekipom komičarki da održe popularnu Stand up komediju Ladies night koju će se održati 25 srpnja.

Dječja predstava Nemaš pojma Grizlijane na programu je 29. srpnja, i to na Crekvini koja će zasigurno biti ispunjena dječjim smijehom.

I ove godine u zanimljivom sastavu održati će se čakavska predstava Oštija koja je prošle godina stekla ogromnu popularnost. Predstava će se održati dva dana uzastopce i to nedjelju 2. i ponedjeljak 3. kolovoza.

Damjan Grbac sa svojim Spart jazz quintetom i ove godine  priprema koncert ispred Kuće Belice koji će se održati 7. kolovoza. Nedugo zatim, 11. kolovoza na Trgu Istarske vile, održati će se koncert GIIPUJA koji je nova glazbena poslastica za sve one koji vole spoj tradicionalnog i suvremenog. Taj projekt zajedno sa koncertom Klape Kastav, održati će se u čast Ivana Matetića Ronjgova koji ove godine broji 140. obljetnicu rođenja i 60. obljetnicu smrti.

Niz besplatnih koncerata nastaviti će koncertom grupe In between  koja će nastupati na Fortici 14. kolovoza.

Na 29. Kastafskom kulturnom letu održati će i koncert Super Cover Band-a  na Trgu Belveder 26. kolovoza.

Od navedenog programa, bitno je istaknuti kako su radionice te koncerti besplatni i otvoreni za sve zainteresirane posjetiteljice i posjetitelje.

Za potrebe informiranja i kupovine ulaznica otvoren je Festivalski ured u Kastvu kod Voltice, Trg Matka Laginje 5, (otvoren svakim radnim danom od 8 do 15), a ulaznice se mogu kupiti i na drugim prodajnim mjestima u Rijeci (Dallas Records, Foto Revija, Caffe bar Nad Urom, Croatia Records), Matuljima (New Sound) te putem internetskog portala www.mojekarte.hr. Sve informacije o ulaznicama i programima mogu se pronaći na web stranici www.kkl.hr te na službenoj Facebook stranici festivala.

Organizatori još jednom pozivaju sve zainteresirane da dođu na otvorenje festivala, 26. lipnja u Kastav na Trg Matka Laginje u 19 sati!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari