TRADICIJA

Užanca se neće zatrt! Donosimo pusna događanja u Viškovu

Njegovanje pusnih običaja neizostavan je dio identiteta Viškova, stoga će se, usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, tradicija i ove godine ispoštovati, ali u mnogo skromnijem izdanju.

Pusna događanja i prateće aktivnosti uvijek su nestrpljivo iščekivane, kako od strane samih sudionika, tako i od brojnih  posjetitelja, no zaista nepovoljna epidemiološka situacija i stroge mjere kojima podliježu okupljanja onemogućuju njihovu organizaciju u punom obimu. Zbog epidemiološke situacije ove godine neće se moći vidjeti uvijek zanimljive maske i kreacije na Halubajskom karnevalu ili Maškaranom ženskom boćarskom turniru, koje nije moguće održati.

Ipak, na Antonju u Viškovu započinju pusna zbivanja. Kako nalaže tradicija, zvuk roga će u ponedjeljak, 17. siječnja, označiti početak petog, najveselijeg godišnjeg doba: maškare će simbolično obilježiti početak pusta,   općinska načelnica Sanja Udović predat će ključ Općine pusnoj meštrici Mićoj Maje, a Pust, krivac za sve prošlogodišnje grijehe, bit će podignut na Brege.

VIDEO DANA:

Halubajski zvončari nastaviti će stoljećima neprekinutu tradiciju ritualnog trodnevnog ophoda koji će započeti na Pusnu nedeju, 27. veljače. Sela Kastavštine  pohodit će u nedjelju, ponedjeljak i utorak, u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i mjerama, no mještanima i posjetiteljima Kastavštine trodnevno obahajanje iznova će pružiti nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Na dan Pusta, u utorak, 1. ožujka, bit će obilježen kraj pusnih događanja u Viškovu: Pust će biti  osuđen i spaljen, a dobitnici zvončarske tombole, koja, kao i svake godine, donosi vrijedne nagrade, izvučeni.

Također, ukoliko budu dopuštale epidemiološke mjere, Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizirat će humanitarnu akciju kuhanja i podjele jote.

Ostaje vjerovati kako će nadolazeće razdoblje donijeti poboljšanje u svim segmentima naših života, kako bi sljedeće godine maškarana i ostala zabavna događanja osmislili i realizirali u najboljem mogućem izdanju – kazala je Marina Jurić.

Do tada, Živio pust! I da se užanca ne zatare!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari