UGOSTITELJI SLOŽNI

Treba li i Rijeka, po uzoru na Pulu, zabraniti prodaju pića na kioscima?

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Kiosci koji prodaju kavu i rashlađena pića ugostiteljima su nepoštena konkurencija. Zato su danas riječki ugostitelji izrazili podršku Gradu Puli koji je kioscima onemogućio prodaju termički obrađenih pića i napitaka

Ugostitelji poručuju da nije problem ako se na kiosku može kupiti voda ili sok, bilo što nerashlađeno, ali ostalim pićima tamo nije mjesto. Upravo će tu temu nastojati otvoriti u riječkom gradskom vijeću.

Reporteri Kanala Ri pitali su za mišljenje i građane.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Ovo je osoba koja se zove konobar i koja služi tome da vam posluži vaše toplo piće za stolom. Gdje se plaća muzika, HRT, plaća se komunalna naknada, plaća se radnik, plaća se sigurnost na radu, oborinske vode, plaća se obrtnička komora.”, kaže Vedran Jakomić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

To je samo dio davanja koje ima svaki ugostitelj. S druge strane, kiosci koji također prodaju kavu, imaju puno manja davanja.

“Imate gomilu propisa koji se tiču ugostiteljskih objekata koji nažalost utječu i na cijenu proizvoda. I zbog toga mi ne možemo konkurirati jednom kiosku koji ima dva kvadrata i na kojem radi mašina.”, dodaje Vedran Jakominić.

Kiosci koji prodaju kavu i rashlađena pića, ugostiteljima su nepoštena konkurencija. Zato su danas izrazili podršku Gradu Puli koji je kioscima onemogućio prodaje termički obrađenih pića i napitaka.

“Naglašavamo da mi nismo za nikave zabrane, mi smo samo za iste uvjete rada, što znači da kiosci koji trenutno rade, oni rade prikrivenu ugostiteljsku djelatnost. Oni su registrirani za trgovinu, a čim se skuha ta kava i netko vam da tu kavu to je već ugostiteljstvo.”, mišljenja je Robert Salečić, član Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Tom odlukom je Pula zaštitila ugostiteljski sektor, poručili su, koji je upravo jedan od najpogođenijih pandemijom koronavirusa.

“Da li to treba definirati na lokalnoj razini, da li je to za jednice lokalne samouprave da donose takve odluke, ne znam. Vjerojatno bi bilo puno bolje da se iz državnog vrha donose takve odluke, ali ako već imamo ovakvu inicijativu trebamo tim putem krenuti i dalje”, kaže Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Građani su podijeljenih mišljenja.

“Ako je više lokacija dostupnih za kavu, to bolje.”.

“Slažem se, jer koliko znam tisak koji ima kavu za van ne bi smio biti blizu kafića što je u biti po meni ok, jer ako kafić prodaje kavu za van ovaj mu radi konkurenciju – a tisak nije za kave već za druge stvari.”.

“Ja bi i dalje da bude kava za van na kioscima, a ja preferiram više kavu za van pit u kafićima jer mi je to nekako slađe i jer mi je to okus.”

Ugostitelji su na kraju zaključili da nije problem ako se na kiosku može kupiti voda ili sok, bilo što nerashlađeno, ali ostalim pićima tamo nije mjesto. Upravo će tu temu nastojati otvoriti u riječkom gradskom vijeću, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari