(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) PODKILAVAC: Vukovi opet napadaju blizu kuća, noćas rastrgali srnu!

Čitatelji nam javljaju kako je situacija s napadima vukova blizu kuća alarmantna

Napad vuka na domaće životinje na širem području Grobnika ponovno je uznemirio stanovnike. Danas je pronađena dopola pojedena srna, a ne treba biti vještak za potvrdu da ju je zaklao vuk.

No vuk je trajno zaštićena životinja i lovci tu ne mogu ništa učiniti.

Lovci napominju da razloga za paniku nema jer kažu – vuk gotovo nikada neće napasti čovjeka. No Grobničani su ipak u strahu, a čitateljica nas upozorava da su napadi vuka na području Podkilavca postali redovna pojava.

“Prvi “otvoreni” napad na srne, praktički na području mjesta, dogodio se prije otprilike četiri mjeseca.Srna je raskomadana 50 metara od ulaza u obiteljsku kuću! Drugi napad za koji znamo dogodio se prije tri tjedna kada je jednom od mještana, također u samom mjestu stradala koza! Treći napad za kojeg znamo dogodio se prije dva tjedna na rubu sela – stradali su košuta i njezino mlado. I konačno, četvrti napad vuka (za kojeg znamo) dogodio se noćas na istome mjestu kao i prvi napad. I što je najgore, raskomadana srna i dalje se nalazi na mjestu gdje je stradala….”, piše nam ogorčena čitateljica zabrinuta za sigurnost mještana, posebno djece.

Od 2016. godine na području Grobnika prijavljeno je 12 napada divljih životinja na domaće životinje.

“Jer vuci su ostali bez svoje prirodne hrane, a to je srneća i jelenska divljač. Pogotovo srneća divljač koja se povukla iz lovišta ne u blizinu naselja, nego u samo naselje i vuk je došao za svojom hranom”, kazao je glavni lovnik Lovačkog društva Jelen, Zoran Lukić.

Zoran je lovac 40 godina. Čovjek se, napominje, ne mora bojati vuka.

“Nije zabilježen od ’46. godine, koliko sam ja upućen, ni jedan napad vuka na čovjeka. Teško da ćete ga srest, vuk će vas na vrijeme primijetit i on će se udaljit. Uglavnom vuk zazire od čovjeka, boji ga se, izbjegava ga”, rekao je Lukić.

Vuk je trajno zaštićena životinja i lovci tu ne mogu ništa učiniti. Ne vjeruju da se može realizirati ideja da ih se uhvati i premjesti.
Riječanin/Ida Balen

Povezani VIDEO: