Vandalizam osudili gradonačelnik Obersnel i ravnatelj MMSU Tolj : “Podignut ćemo novi stog sijena!”

Nižu se reakcije nakon sinoćnje paljevine skulpture Stog sijena na Trgu 128. brigade. Policija traga za počiniteljima

I dalje traje potraga za počiniteljima koji su sinoć oko 22 sata zapalili stog sijena, umjetničku instalaciju na Trgu 128. brigade autora Ivana Kožarića, koja je na tome mjestu trebala najaviti “žetvu kulturnih programa” do početka projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Skulptura “Stog sijena” na Korzu namjerno je zapaljena

POŽAR NA KORZU! Gori skulptura “stog sijena”, vatrogasci gase vatru

Umjetnička instalacija Stog sijena zapaljena je  oko 22 sata, a požar je ugašen sat kasnije i tom prilikom nitko nije ozlijeđen. Materijalne štete na okolnim objektima nije bilo, a kriminalistička istraga je u tijeku.

I dok građani od sinoć komentiraju taj vandalski čin na društvenim mrežama, prenosi se izjava jedne svjedokinje koja je medijima sinoć izjavila kako je vidjela dvojicu mladića kraj stoga sijena neposredno prije izbijanja vatre. Mladići su se navodno konspirativno došaptavali u smislu kako će “baš lijepo gorjeti”, a kada se vatra rasplamsala i kada su se drugi građani počeli približavati kako bi provjerili što se to događa, naglo su se udaljili s Trga 128. brigade HV.

Danas se o incidentu oglasio i riječki gradonačelnik Vojko Obesrnel koji je osudio palež Kozarićeve umjetničke instalacije i ugrožavanje okolne imovine tim činom.

Iako je činjenica da reakcije publike čine integralni dio Kožarićevih radova, ovo je krajnje destruktivan događaj.

Zapitajmo se svi skupa u što se ovakvim događajem pretvara naš grad, Rijeka koja je uvijek bila otvorena i spremna na konstruktivni dijalog, nasuprot gaženju i paljenju ičega što se nekome ne sviđa ili što netko ne razumije.

Apeliram na onu tihu većinu građana Rijeke da ne šute, već da se otvoreno verbalno suprotstave destrukciji i vandalskom ponašanju.

Nadam se i vjerujem da će policija pronaći i kazniti počinitelja.
A još se više nadam i vjerujem da će rijeka ljudi zdravog razuma pobijediti nesuvisle destruktivne divljake.“, napisao je Obersnel u objavi na svom Facebook profilu.

Istodobno, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj ispričao se umjetniku, 98. godišnjem Ivanu Kožariću, zbog uništenja njegove skulpture te dao naslutiti da će se na mjestu incidenta podići novi stog sijena!

Izjavu Slavena Tolja povodom vandalskog čina prenosimo u cijelosti:

Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. 

Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju.

Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju. 

Ovaj je rad bio dio programske cjeline Doba moći i njegov je smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. I komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bile su dobre, kritične, zanimljive, ozbiljne, pa i duhovite. 

No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.

Teme koje će u programskom pravcu Doba moći donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture bit će nam ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo. Ovo je, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. 

I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju.

U kontaktu smo s obitelji Ivana Kožarića koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti“, istakao je Tolj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari