40 novinara vodećih svjetskih medija posjetili Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture

Na poziv Ministarstva vanjskih i europskih poslova grad Rijeku u nedjelju je posjetila delegacija od čak četrdesetak međunarodnih dopisnika iz Bruxellesa kojima je predstavljen projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Od 8. do 12. siječnja u Hrvatskoj je boravilo šezdesetak međunarodnih novinara iz Bruxellesa u sklopu posjeta predstavnika medija državi predsjedateljici na početku predsjedanja Vijećem Europske unije. Podsjetimo, od siječnja Hrvatska po prvi puta predsjedava Vijećem Europske unije. Ovim predsjedanjem istaknut će se hrvatski doprinos djelovanju i razvoju EU, no to je ujedno i prilika za dodatnu vidljivost Rijeke i projekta Europske prijestolnice kulture.

Novinari koji rade za neke od najutjecajnijih svjetskih medija poput New York Timesa, The Guardiana, Radio Francea, AFP, FAZ, Timesa, Daily Telegrapha, Euronewsa i drugih pokazali su veliki interes za EPK projekt, pa ih je većina, njih nešto više od 40, posjetila i Rijeku koja svečanim otvorenjem u riječkoj luci 1.veljače obilježava početak godine u kojoj će nositi ovu prestižnu titulu.

U Rijeku su s njima stigli i njihovi domaćini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova: veleposlanik i načelnik Sektora predsjedanja EU 2020 RH, Gordan Markotić, voditelj Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti, Sanjin Soldatić, zamjenica voditelja Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti, Željana Mićić Knežević, kao i četveročlani medijski tim Stalnog predstavništva MVEP u Bruxellesu.

Delegaciju novinara je u jutarnjim satima u najvećem kulturnom gradilištu u Hrvatskoj, nekadašnjem tvorničkom kompleksu Rikard Benčić, a budućem Art kvartu, dočekao pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar.

Nakon razgledavanja buduće Dječje kuće i Gradske knjižnice, te unutarnjeg obilaska Palaće šećera i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, predstavnici medija uputili su se u RiHub, gdje im je direktorica partnerstva i komunikacija RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota, predstavila program riječke Europske prijestolnice kulture.

Bogati i raznovrsni program Rijeke 2020 tako će uključivati više od 600 događaja za sve generacije – od izložbi ranih radova Gustava Klimta, Nepoznati Klimt: ljubav, smrt, ekstaza i Balthazargrad kao prve velike izložbe posvećene profesoru Balthazaru, preko nastupa opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, festivala svjetski poznate kazališne atrakcije Needcompany, pa do rock koncerta benda Compressorhead sastavljenog od robota koji uživo sviraju prave instrumente.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari